2017-10-21
话说我系好细个嘅时候已经有接触素食,因为妈咪会喺每个月嘅农历初一十五食斋。只不过佢食嘅就系比较传统款式。而我近年都睇唔少素食养生嘅书,知道素食对身体嘅益处其实真系好大,只不过仲未接受到全素食。但我就成日会捐窿捐啦去揾素食馆今次嘅楼上店,室内装修十分简约。室内光线充足,见到我未睇过嘅书,即刻忍唔住要睇返几个 chapter 。抗衰老对女人几咁紧要⋯⋯素.喜.馆位置就系铜锣湾登龙街,交通十分方便,Lunch set 价钱一律 $88。沙律或者汤,我就选择咗 salad ,奇亚籽红莓沙律。系我近年食过最清新的沙律菜式份量唔多,女仔食啱啱好,千祈唔好睇小细细粒嘅奇亚籽,都是 super food 的一种,营养价值极高,红莓甜美。我的主菜是日式海苔蟹味菇意大利面海苔蟹味菇咸香味适中,入口一啲都唔会觉得太清淡。意大利面软硬适中,口感不错。最后简单的添上一杯热情果汁。我自己觉得素食令我心情比较平静,菜式简单唔会太复杂,super food 更加系潮流,系对我身体好有益添
今次嘅楼上店,室内装修十分简约。
我的主菜是日式海苔蟹味菇意大利面
意大利面软硬适中,口感不错。
最后简单的添上一杯热情果汁。