2018-01-24
其实点为之住家菜? 我理解系平凡食材,心思取胜。首先嗌咗两碗老火汤,个汤饮落真系煲得耐𠮶种,汤料亦足,猪骨薯仔,薯仔煲到粉粉地,好饮。侍应推介呀嫲鸡,话系招牌菜,我地嗌咗,喺好高期望下依然冇失望。阿嫲鸡其实就系沙姜鸡,沙姜鸡最紧要腌同蒸个时间,要够时间将沙姜粉同绍酒腌得入味但又唔会太咸,蒸得熟又唔会鞋,呢两样做得的确好好,最难得系摊冻咗都唔觉得只鸡油,唔知系咪新鲜鸡,但平时出去食麻辣鸡煲或炸鸡都会冚唔住浸雪味,但今次蒸嘅又食唔到有。阿嫲鸡有少少芝麻铺面,半只两个人食仍意犹未尽。另外嗌咗肥牛粉丝煲同柱贝鱼汤杂菜煲。肥牛粉丝煲薄切肥牛肥瘦恰当,捞饭惹味。柱贝鱼汤杂菜煲对于我一个唔钟意食菜嘅人唻讲真系好好味,底个汤嘅海鲜味够浓,煲到啲菜又淋又甜,清哂。食完仲有中式糖水上,两个人都只系348,抵食。
食完仲有中式糖水上,两个人都只系348,抵食。