2023-06-23
饺子绝对系我comfort food三甲之内,平时屋企唔知食咩既时侯都会煮饺子。 最近饺里系炮台山开分店,即使今日落雨都无阻我对饺子既热爱,去左炮台山买外卖。炮台山分店只做外卖,店内完全无堂食座位。汤饺同煎饺种类好多,而芝士粟米、咖喱同泡菜味只有煎饺。餐厅既饺子系即叫即包即煮,肉馅系即日做,食材新鲜。- 和风椰菜咖喱鲜肉煎饺外皮煎到好脆,肉汁丰富,第一啖系微辣既咖喱味,然后食到爽脆既洋葱馅,味道有层次👍🏻- 椰菜鲜肉汤饺汤底转左住家蕃茄薯仔肉碎,味道非常清甜,饮晒都唔会口渴,好有家既味道🥰。汤饺外皮好薄,但仍然挺身同弹牙。每一粒汤饺都好大粒饱满,证明馅料非常丰富,菜肉比例啱啱好。- 饺里捞面捞面几粗身,袐制酱汁加上菜甫令平平无奇既捞面变得出色🤩饺子既价钱好似有啲贵,但饺里一只饺子既大小等于出面餐厅既两只,真系好足料,味道又出色,所以我认为几抵食。
- 和风椰菜咖喱鲜肉煎饺
- 椰菜鲜肉汤饺
捞面几粗身,袐制酱汁加上菜甫令平平无奇既捞面变得出色🤩