2017-06-09 293 浏览
黎得食私房菜,当然有所期望,想食平时系屋企未必食到既野,但又想有住家feel既食物,呢间私房菜似乎做到。先黎红萝卜菜干猪肺汤,一睇色水就知道系老火汤黎,红萝卜菜干煲到出晒味,加上猪肺就零舍滋润,猪肺食落更加系弹牙爽滑,我钟意。跟住黎豆鼔蒸白鳝,白鳝蒸既时间系刚刚好,食落除左超滑,仲食得出鳝肉既鲜甜味,虽知道鳝肉鲜起上黎比其他深海鱼可以更鲜。豆鼔味浓而不咸,加上葱花既香,食落真系香而鲜。跟住呢味系黑椒虾碌,每只虾都炒到非常香,虾壳脆香,虾肉鲜而拌上黑椒粒,所以味道系非常惹味,个人认为比避风塘炒法更正。钟意食猪手既朋友不容错过啦,南乳猪手煮到非常香,猪手外皮煮到超脆,而且口感充满骨胶原,而无论外皮或猪手肉都有香浓南乳味道,呢种煮法比普通炆猪手味道更吸引呀。