2017-08-05 2693 浏览
近排学人睇中医调理身体,叫我唔好食咁多“发物”,即系中医口中的鸭鹅牛肉。今朝喺鲤景湾附近睇完中医,中午就趁记得时乖乖地戒口。在海边云云西餐厅中,这间卖住家中菜仍极受欢迎,可见食物质素不错。早上11:55黎到,店主话仲未开门,可以坐住等12点开门,另外一台家人都等紧。咁我睇住餐牌先啦,午餐标榜无味精。喺呢个戒口时期就清清地点左梅菜蒸猪肉食,午餐连白饭同菜(HK$88)。等左15分钟,期间,侍应有拎个靓靓甜品碟问我加唔加,我好坚定地唔加之后,仲要再之次问我加唔加糖水。我同佢讲我要戒口唔食得呢样𠮶样,佢就放过我了。𩠌菜十分热,蒸肉饼是手削的,肉块大细不一,粉丝绍菜十分健康,一点也不油腻。肉饼份量不多,但真材实料,梅菜味渗入了猪肉,最重要是不会蒸得太老! 猪肉仍然嫩口!每个还跟瓜或菜,和住家饭口味十分近似。如果想食清啲嘅,呢度绝对系个好选择。星期六早上,食到12点45分都未见多人,静静地吃一顿也不错。

每个还跟瓜或菜,和住家饭口味十分近似。

• 梅菜蒸肉饼