2022-04-24
屈指一算已经好耐无喺九龙城食泰国菜,何解?因为呢区太多泰式餐厅为佐迎合港人口味,已令原来嘅本质改变了 .....早排同一个住喺九龙城嘅吃货朋友倾开计,佢叫我有机会过嚟一定要试试呢间餐厅 [ 金三角 ]没有豪华装修,舖面亦唔大,只有约几张细枱,究竟有乜野吸引力呢?呢个系我到达后嘅感觉 .... 但当我完餐之后,结果完全大出我所料,餐厅嘅出品真系不得了,以下同大家分享我嘅食后感吖。。1) 猪肉碎生菜包看似平平无奇,简单易做嘅菜式,其实要整得好味真系一啲都唔容易,但呢度做到了,新鲜嘅生菜包上肉碎,放进口里𠮶种酸辣嘅口感层次真系我食过最好味嘅,必试。👍2) 沙嗲鸡串 + 猪肉串鸡串肉汁丰厚,微㶶嘅鸡皮烧得十分可口,猪肉串嘅做法更令我惊喜,我真系从未食过猪肉串可以淋得咁紧要,后来我问老板可唔可以透露我知点整,估唔到佢竟然肯话比我知,原来秘诀系用免冶猪肉再加上秘制酱汁慢烤而成,怪不得口感咁正啦。🤗3) 马拉盏通菜通菜香脆,非常新鲜,马拉盏嘅份量亦恰到好处,普通嘅菜式绝不平凡,好食。😋4) 冬阴功汤香气扑鼻,酸辣适中,做得非常出色,正。😘餐厅位于九龙城 黄珍珍 对面,非常易揾,如果大家想食好地道嘅泰
1) 猪肉碎生菜包
2) 沙嗲鸡串 + 猪肉串
3) 马拉盏通菜
4) 冬阴功汤
香气扑鼻,酸辣适中,做得非常出色,正。😘
餐厅位于九龙城 黄珍珍 对面,非常易揾,如果大家想食好地道嘅泰式煮法,这里一定唔会令你哋失望。
多谢收看😊