身边好友都知我钟情饮泰式奶茶,亦唔抗拒间中食吓下午茶,竟然真系被我揾到可以一次过满足我两个愿望嘅餐厅。打完风high返个泰式靓tea就最适合,难得天气仲靓到爆,约埋同友人打卡一流。Fennel afternoon tea $498/两位用咸点:24小时慢煮牛舌芯多士42个月伊比利亚火腿蕃茄莎莎法包加拿大鳕场蟹脚牛油果三文治青苹果虾肉脆脆泰式凤爪沙律泰式生虾(阿根廷红虾).最期待嘅多士铺上嘅牛舌芯慢煮至软腍,配上大量甜洋葱,.法包同三文治都出色,前者咸香惹味,后者足料满泻.迷你饼干脆片几开胃.两道泰式冷盘不俗,特别系凤爪已去骨甜品:迷你芝士蛋糕(6款)锥形夹心朱古力(3款)英式提子松饼配忌廉、蜜糖及果酱香蕉Muffin香脆法式牛角包.6款芝士蛋糕几用心,最欣赏黑朱古力同蓝莓味.锥形朱古力好得意,好似迷你雪糕筒,外层黑朱古力脆皮仲印有流线型花纹,味道上最欣赏红色嘅杂莓味,同朱古力最夹.松饼、Muffin同牛角包都系正常发挥两杯无酒精饮品:经典泰式奶茶.免费配两杯无酒精饮品,选择颇多,唔止平时嘅茶或咖啡.盛载泰奶嘅容器有仪式感,另一款杯内有两杯以泰奶制成嘅冰,融咗都不失茶味.饮落甜度比坊间低

Fennel afternoon tea $498/两位用

咸点:
24小时慢煮牛舌芯多士
42个月伊比利亚火腿蕃茄莎莎法包
加拿大鳕场蟹脚牛油果三文治
青苹果虾肉脆脆
泰式凤爪沙律
泰式生虾(阿根廷红虾)

.最期待嘅多士铺上嘅牛舌芯慢煮至软腍,配上大量甜洋葱,
.法包同三文治都出色,前者咸香惹味,后者足料满泻
.迷你饼干脆片几开胃
.两道泰式冷盘不俗,特别系凤爪已去骨

甜品
迷你芝士蛋糕(6款)
锥形夹心朱古力(3款)
英式提子松饼配忌廉、蜜糖及果酱
香蕉Muffin
香脆法式牛角包

.6款芝士蛋糕几用心,最欣赏黑朱古力同蓝莓味
.松饼、Muffin同牛角包都系正常发挥

两杯无酒精饮品:
经典泰式奶茶
.免费配两杯无酒精饮品,选择颇多,唔止平时嘅茶或咖啡
.饮落甜度比坊间低,茶味相比之下会明显啲,如茶香再悠长啲更好
2023-09-03