2024-09-03
呢间居酒屋成日经过都未有机会一试,咁啱见到openrice订位有7折就决定去试一试,店内装修好有日式风格,座位空间够而且私隐度高,好啱同朋友倾计饮返杯。鲂佛鱼刺身平时少食刺身嘅我都俾呢条鲂佛鱼一啖吸引住,肉身白里带红,肉质弹牙有口感而且好鲜甜,特制酱汁令鲜甜味更突出,食完仲有鱼汤跟埋,非常推荐👍🏻。自家制厚烧玉子外表金黄色卖相好吸引,有提供埋沙律酱,味道方面蛋味够浓而且带少少甜,口感松软而扎实。烧三文鱼头鱼皮入口卜卜脆,鱼肉就相反口感非常嫩,而且越接近面猪肉就越滑,加少少柠檬汁同酱汁一齐食味道更出色。柚子汁牛脷沙律第一次食牛脷沙律,爽口弹牙嘅牛脷配埋沙律菜同柚子汁味道够晒清新,估唔到两者配埋都几夹。烧猪肝串猪肝好感软嫩一啲都唔硬,带有盐味同猪肝嘅独特鲜味。一口蕃薯串有保留到蕃薯嘅甜味,一口一个几过瘾。蕃茄豚肉卷串蕃茄夹住豚肉一齐烧,酸甜加上豚肉口味清新又惹味。汁烧帆立贝香味十足,帆立贝食落够鲜甜。七味猪腩串咸香味够突出,加埋七味粉一齐烧好惹味。五目炒什菜有粟米荀、香菇、青椒、、椰菜、芽菜等,上面再铺上柴鱼片,日式风格炒杂菜,口味清新爽口。炸墨鱼咀外层松脆,内层烟韧有口感,送埋啤酒一齐食
鲂佛鱼刺身
自家制厚烧玉子
烧三文鱼头
柚子汁牛脷沙律
烧猪肝串
猪肝好感软嫩一啲都唔硬,带有盐味同猪肝嘅独特鲜味。
一口蕃薯串
有保留到蕃薯嘅甜味,一口一个几过瘾。
蕃茄豚肉卷串
蕃茄夹住豚肉一齐烧,酸甜加上豚肉口味清新又惹味。
汁烧帆立贝
香味十足,帆立贝食落够鲜甜。
七味猪腩串
咸香味够突出,加埋七味粉一齐烧好惹味。
五目炒什菜
炸墨鱼咀
外层松脆,内层烟韧有口感,送埋啤酒一齐食一流。
乌贼紫苏梅子脆卷
店员建议一定要趁热食先可以试到乌贼蓉嘅口感,外层少少脆,内层软滑带少少弹牙口感,味道鲜甜带少少酸,口味好独特。
Suntory(白)
叫咗两杯啤酒,第一杯系纯白啤,味道较易入口。
Suntory(黒白)
另一杯系店员推荐嘅一半白啤配一半黑啤,口味无黑啤咁浓郁,保留到白啤嘅爽口,配搭唔错。
渔正居酒屋 (佐敦)
佐敦庇利金街42号金陵大厦地舖