话晒物以类聚,我啲朋友都好钟意食甜品,成日都大街小巷,周围揾一啲隐世嘅甜品舖。今次由佢介绍呢间位于佐敦既Cafe甜品好高质。咁啱有时间就上个周末到访。湖水绿色装修漂亮,感觉清新自然。<抹茶手工蕨饼 > $42手工蕨饼可以拣黄豆粉或抹茶粉,我哋拣咗抹茶口味。一入口先喺抹茶嘅苦味,之后味道慢慢回甘,蕨饼口感柔软、滑顺,加入黑蜜让蕨饼带有更浓郁的香气,烟韧得嚟又唔会话好黐牙。<日式焦糖布甸> $58店家标明使用日本蛋,布甸质感软滑,蛋味香浓,焦糖酱略带微苦,正好平衡返布甸嘅甜味。<巴斯克蛋糕配冲绳黑糖花蜜>$ 48蛋糕口感潮湿松软,从外侧烤至焦黑并具有浓厚焦糖味,淋上冲绳黑糖花蜜更增添一份甜味。<抹茶士多啤梨梳打> $48饮品主要由草莓果酱同梳打水组成,另上抹茶酱,梳打味道清爽,加咗抹茶酱之后味道清新,并隐约带有一份抹茶香气。
<抹茶手工蕨饼 > $42
抹茶手工蕨饼