2022-06-03
同朋友去佐敦食呢间特色土耳其菜💛,佢嘅位置喺佐敦渡船街附近,𠮶边出名多小店同埋美食👍虽然我唔系好明佢个餐厅名系咩意思,唔知点解叫做「坚离地7 PO」,我都冇去深究,只要好食就得啦😝.其实佢个铺面细细,大概放到到四五张枱,不过佢嘅装修同环境就好有土耳其特色,一入去就会俾啲好靓嘅马赛克灯吸引住,而且啲餐具碗碟都好讲究,就连垫枱𠮶张枱布仔都好有中东嘅感觉,几好feel👍.嘢食嘅选择都几多,花多眼乱我哋都拣咗一阵,不过因为我哋食8:00可能系最后𠮶一轮,所以有啲嘢都冇咗,好似无花果,印度咖喱角,牛扒𠮶啲都冇晒了🥲.本身想点无花果石榴沙律,但系冇无花果只好转牛油果石榴沙律🥗($78)其实都比较简单,都系一啲生菜加半个牛油果铺面,系有啲红石榴一粒粒咁样撒喺面,正正常常咁。.马里兰蟹肉饼($68)虽然佢细细块但系又几好食,因为系成块嘅纯蟹肉整成,啖啖肉而且啱啱炸起食最正👍.中东串烧配中东皮塔饼($148)呢个比较有特色,就系好典型𠮶啲中东菜,有鸡同羊各一串的串烧,仲有一啲烧杂菜,香料味几重下,再加4片皮塔饼,皮塔饼有啲似印度薄饼烟烟韧韧,将啲肉加菜同埋酱汁夹落去啲皮塔饼一齐食,好有中东风味,口感几丰
中东串烧配中东皮塔饼($148)呢个比较有特色,就系好典型𠮶啲中东菜,有鸡同羊各一串的串烧,仲有一啲烧杂菜,香料味几重下,再加4片皮塔饼,皮塔饼有啲似印度薄饼烟烟韧韧,将啲肉加菜同埋酱汁夹落去啲皮塔饼一齐食,好有中东风味,口感几丰富㗎,不过份量就少咗啲,每人分得好少咋🥲
脆炸猪手($168)佢嘅优胜之处就系唔会干身同柴,外皮炸得好脆,入面嘅肉好Juice嫩滑👍,呢个最好食,但系佢嘅份量比较少,我估计得半只🥲。
香草去骨烧春鸡($168)就咁睇上嚟好似两块鸡扒😂其实佢系将两只春鸡去咗骨再煎,呢个都几有心机,不过食落去又唔算好好食,肉质唔算嫩滑,系有啲香草腌制过嘅风味咁
牛肝菌野菌意大利饭$148 Okay好味!芝士味好浓郁👍👍👍💛
整体来讲环境气氛唔错,同埋几有中东特色,不过食物味道方面唔算太有惊喜,冇乜边几样好有记忆点,而且份量偏少,朋友话佢之前系lunch过嚟都几抵食,不过晚餐就贵一倍有多,但款式同份量有啲同午餐差唔多,感觉冇咁抵,如果晚餐嘅份量可以加返多啲,咁样可能顾客嘅心理好似会平衡返一啲😉
店名:坚离地 7 PO 💛
地址:佐敦文苑街25-47号文辉楼地下31号舖