2021-12-16 15 浏览
朋友喺旺角放工,边闲聊边揾食最后行到嚟胜利道。当然大家都知晓呢度食肆林立。不过出名嘅餐厅并唔多,仿佛何文田呢个小区都有种被孤立嘅感觉。始终大部份香港人都习惯活动于旺角范围。不过咁亦好好,因为小区唔算挤迫,反而可以慢慢筛选餐厅。最后行到街尾,发现有间新开嘅居酒屋,赵门微开,被内裹热闹嘅食客聊天声所吸引过来。日系居酒店风嘅店面小小,不过都坐得几舒服。当日好肚饿,所以亦冇多考虑就想点就点,最后满满一台菜式相当大满足!餐前小食系由店员推介嘅开胃菜,有青瓜同萝卜条配特制鳀鱼,酸甜有咸香。然后先来系刺身,整体都好新鲜,五点份量啱晒两个人。然后开始嚟到惊喜环节,叫咗个「香煎牛油果蟹肉饼沙律」,份量惊人,比预期中多,自家制蟹肉饼有好浓蟹嘅清香,牛油果都好多好足料。寿司方面叫嘅系千府火灸盛盒,细细件好啱size,唔会撑太饱。另一个高潮位系两道茶碗蒸 - 鲟鱼籽海胆及松叶蟹膏蟹肉,蛋香都被两款嘅topping盖过,个人觉得系必点!另外餐厅嘅串烧都好高质,最后一赞佢个鳗鱼炒饭,炒得香口惹味!