2021-10-14 33 浏览
今日同妈咪响太子附近的小店食饭,小店装修/装饰的好多小节都睇很出店主嘅心思,店仔细细但都好有feel。今晚唔太肚饿,食左几个小食作晚餐。鱿鱼软骨沙律 $48依排鱿鱼游戏,见到餐牌有鱿鱼,当然食返个去解吓压!沙律菜很新鲜,仲要一碟里面已经集合多款沙律菜,让味蕾一次过感受晒咁多款味道同质感嘅菜!有好多粒充满咬口嘅鱿鱼嘴,相信大家钟意食软骨嘅朋友仔都会钟意食依个前菜!烧香葱玉子 $48一片片的甜甜地嘅日本玉子上,放上XO酱,每啖都有干瑶柱,每片玉子都灸烧香左,睇到店主嘅创意!清酒煮加拿大蓝青口 $78加拿大蓝青口肉质柔软而且鲜甜,有别于一般青口死实实咁。依个清酒汤底来得好温柔,你会食到佢嘅清酒味,但又唔会好强烈,唔会太咸,恰到好处!黑毛和牛可乐饼 $68第一次食咁大件嘅可乐饼!里面有一丝丝嘅牛肉,外层炸到超香脆下面垫住沙律菜,食完炸物食少少沙律菜可以解油腻!烧日式腩肉串 $28我本身唔系好钟意食猪肉, 但妈咪话想试下,咁就点做左烧日式腩肉串,点知一放落口真系香味扑鼻,啲猪油微微咁溶化咗,肉质松软可口,我食完一啖立即叫妈咪快啲趁热食,响出边真系好少有笑得咁好嘅日式烧腩肉!其实每道菜都食到店主嘅

鱿鱼软骨沙律 $48

烧香葱玉子 $48

清酒煮加拿大蓝青口 $78

黑毛和牛可乐饼 $68

烧日式腩肉串 $28

其实每道菜都食到店主嘅心思,亲手用心制作,无论又食菜摆盘烹调都有摆心机落去,钟意帮衬小店嘅你,一于去试下啦!

山系。本舍
太子界限街23号地下A1号舖