2021-09-27 1389 浏览
今晚有小组,所以,就算喺星期六晚,都专登返过嚟葵涌,而在地嘅老友介绍,近石篱呢边有家颇为隐蔽嘅日式小店「山下无双」,定价相宜,性价比甚高。其实呢边我都有少少熟,就算有啲隐蔽,都难我唔到,一支公,就晌度食个晚饭叹一叹。除咗挂上唔少日式嘅布幡,以及墙上贴上大量食物相之外,餐厅环境唔算好和风,但胜在枱与枱拍得唔算好密,无话尽用到每吋位,空间都算好足。而且,地方整洁,够光猛。一支公就当然拣中排啲二人枱,两边四人卡位就留俾大枱客。枱上简单咁只放咗酱油同筷子而已,送上嘅玄米茶颇香,而负责招呼嘅几位店员都喺女性,温文有礼,不时主动添茶。打开餐牌,选择非常之多,先喺店家嘅推介,此外,仲有即制蛋品料理、沙律、小食、多款寿司及刺身、特危卷物、熟食便当、刺身丼……等等,以及主打外卖嘅寿司拼盘。晌入门前,已见门口栋咗个木餐牌,有几款是日推介,平平哋都可以试吓。而有留意到,墙上仲会写出最新返嘅飞机货,就好似是夜到访,见有深海池鱼、原条秋刀、爱尔兰及苏格兰嘅新鲜生蚝。除咗以上嘅散点菜式,并推出咗3款晚市优惠嘅二人套餐,定价$288-$528,正所谓丰俭由人,平有平食,贵有贵食。Omakase十贯极上寿司 $168
打开餐牌,选择非常之多,先喺店家嘅推介,此外,仲有即制蛋品料理、沙律、小食、多款寿司刺身、特危卷物、熟食便当、刺身丼……等等,以及主打外卖嘅寿司拼盘。
Omakase十贯极上寿司 $168

讲到「厨师发办」,向来都喺极高消费嘅项目, 但店家都有两款「厨师发办」式嘅寿司拼盘,分为10贯同13贯,虽然唔喺坐晌席前座,睇住师傅逐件寿司做,但用料靓之余,当中都有以特色嘅鱼生入馔,兼且整体卖相极为亮眼,就连芥末都喺鲜磨货色,非现成货。以下就逐件逐件跟大家分享,始终唔喺坐晌席前座,店员亦无特别介绍寿司嘅款式,见佢哋好忙招呼客人都无打扰问长问短,而小弟又唔喺咩寿司达人,如有讲错请多多包涵。
Omakase十贯极上寿司
北海道帆立贝寿司

单哋睇件凡立贝,又大又厚肉,洁白如雪,就知好嘢嚟,喺刺身级嘅帆立贝,加少少蟹籽,卖相就更好睇。放入口,𠮶份软绵绵嘅感觉,的确令人印象深刻,而且,味道非常鲜甜,绝无欺场。
火灸纹甲鱿鱼寿司

平时真喺极少点鱿鱼寿司,因为心态上觉得普通嘛,而这个纹甲鱿鱼,通常都喺深海捕获,试过又真哋改观晒。鱿鱼鎅晒花,轻轻火灸,鎅纹就更明显,显出师傅刀功,咬落好柔软,带少少烟韧感,却清爽可口。
黑松露鲷鱼寿司

印象中,都好少鱼生配上黑松露,又睇睇呢个组合喺点。鲷鱼外观好新鲜,色泽亮丽,亦鎅咗少少花,顺带一提,佢哋鱼生嘅温度摊得啱啱好,唔会太冻。入口肉质细腻,味道鲜甜,油脂唔太重,并散发出黑松露嘅幽香,OK㖞。
油甘鱼寿司

一撮红纹喺其标记,应该无估错啩!油甘鱼喺刺身寿司嘅常客,同样色泽光亮,唔会暗暗哑哑,喺新鲜度嘅明证。切得厚薄均一,入口鱼味足,又柔嫩,口感带少许爽。
三文鱼腩寿司

近年都少咗食三文鱼,都无话咩特别原因,只喺见到有特别款式都会试吓啲新嘢而已。件三文鱼都好靓,腩位就自然更加肥美,而且,呢度嘅鱼生都切得几厚身,落刀唔手紧,讲番件三文鱼腩,油脂十足,肉质亦紧致,都具质素。
三文鱼腩寿司
中拖罗寿司

众所周知,吞拿鱼都分好多部份,赤身、拖罗,而呢件就似喺中拖罗,因为色泽嫩嫩嘅粉红,又有丰富嘅油脂,且分布平均,却唔似大拖罗多得咁紧要。入口感觉喺油分适中,鱼味浓郁,挑剔位喺感觉有少少筋,但整体仍觉得好食。
中拖罗寿司
火灸左口鱼边寿司

好老实,10件寿司中,呢一件真喺估唔到喺咩,尤其全件火灸晒,真身都无得睇,纯粹晌餐牌中推介手握寿司里面推敲出嚟。食落喺点呢,咬落有阵阵油香,肉质带点烟韧,却又有种爽爽脆脆嘅口感,加上涂上啲芝麻酱,感觉几得意。
火灸左口鱼边寿司
原只甜虾寿司

只甜虾非常大只,而虾头并放埋晌拼盘之上,以示原只,童叟无欺。甜虾外观好晶莹剔透,好新鲜嘅感觉,一口咬落去,口感好爽,非常鲜甜,更喺有浓郁嘅虾鲜味,真喺掂㖞。而师傅握出嚟嘅寿司饭饭粒唔太大,啱啱好一口一啖,松软唔死实。
三文鱼籽军舰

拼盘中有两款军舰,算喺比较大路嘅军舰款式,先试三文鱼籽,啲三文鱼籽几新鲜,卜卜脆咁,食落有阵阵海水嘅咸鲜味咁。不过,啲紫菜就唔喺好得,腍咗!
三文鱼籽军舰
加拿大海胆军舰

见餐厅嘅刺身中,标示喺加拿大海胆,所以,都推算呢一件军舰嘅海胆都喺嚟自加拿大,落嘅份量都唔少,且堆得满满,色泽无话暗哑,而入口又确喺几甘香丰腴,质感绵密细腻,喺啲紫菜唔脆而影响整体感觉。
加拿大海胆军舰
茶碗蒸 $20

食咗咁多所谓「生冷嘢」,来一客简简单单嘅茶碗蒸暖暖胃。印象中,都好似未遇过啲难食嘅茶碗蒸,今次所品尝嘅茶碗蒸都有水准,蒸蛋本身非常滑溜,且甚具蛋香,底下有唔少蟹柳丝。其实,晌门口个推介餐牌上,有提供黑松露茶碗蒸,卖$48,并有买一送一优惠
,但无理由我一个人食两客茶碗蒸架!
茶碗蒸
晌门口收银柜位前,砌咗个乐高积木嘅寿司档屋台,见几得意,拍下留个念而已!
虽然唔喺真正嘅「厨师发办」,但百零蚊食到10款有质素嘅寿司,都几唔错。区区都总有啲隐世小店,「山下无双」都算喺,否则,以咁吊脚嘅位置而言,你都唔会见到有人企晌门口等外卖,室内亦有唔少客人啦。