2018-01-14
系大坑食完一餐优质既西餐,假如要为完美既一天作结,总唔能够无甜品既!!头先果餐只系抚平左屈小姐既正常胃,但佢个甜品胃未被喂食呢,作为一个称职既男朋友,又点可以忽视左呢一点呢? 所以赖生就带住屈小姐番铜锣湾啦....系大坑行番铜锣湾既途中,一定经过维园,系经过其中一个秘密花园既时候,鬼鬼马马既屈小姐突然系袋度拎左d野出黎,原来系赖生一直好想要既爱心颈巾呢!(大爱) 赖生当然急不及待咁戴住啦影相啦同时发现左点解条颈巾咁长既,分明系2个人一齐用嫁㖞?? 赖生就即刻用黎绑住屈小姐自拍啦当然啦!赖生又点会冇准备呢? 送左出赖生份礼物之后,我地就继续向住目的地 <<Via Tokyo>>出发啦!!黎到Via Tokyo,门外总会有人排队等入座,原因好简单~~好食麻!!身为抹茶控,就我地既调查评分所得,Via Tokyo既抹茶评级系可以达到京都辻利既级数,系好好既评价!! 最难得系可以唔驶坐飞机都可以系香港解到乡愁,所以间唔中屈小姐都会想食一食既,更何况系今日咁值得庆祝既日子呢!! 我地一定要食啦!!1) 抹茶丸子雪糕: 5⭐️黎到Via Tokyo,抹茶雪糕必点是常识
抹茶白玉雪糕
1) 抹茶丸子雪糕: 5⭐️
黎到Via Tokyo,抹茶雪糕必点是常识吧?? 佢既抹茶雪糕软滑,味道甜得黎不乏回甘,入口先系牛奶既甜味,系舌尖细味回荡牛奶既香气同甜味,之后当你吞咽之后,抹茶既大军系喉咙逆袭番转头,抹茶既回甘系口腔久久徘徊不散,甚有层次,故此佢既抹茶力系可以达到京都特制辻利既级数,虽然索价不菲,但真心值回票价。
连平时好悭家既我地都心甘情愿乖乖地奉上几十蚊食一杯雪糕,可想而知有几咁令人回味!
再者,贴心既屈小姐知道赖小姐钟爱烟韧既白玉,专登拣左白玉比赖生食呢! 白玉烟韧有致,配埋雪糕食更添口感!
不过赖生仍然有个解不开既谜题,就系点解白玉加左抹茶粉,变左绿色玉之后,抹茶会唔消失得无影气踪既呢?
蕨饼焙茶雪糕
2) 焙茶栗子红豆蕨饼雪糕 : 5⭐️
假如要试呢度既焙茶雪糕系要比多$3蚊既,但系茶类既产品,Via Tokyo真系拿捏得好出色,呢3蚊绝对要比!!
呢个焙茶雪糕,入口香味浓郁,茶味烘焙过果只香气系口腔大爆发,占满口腔内既每一个角落,而经过烘焙既茶味回甘更浓烈,比抹茶雪糕更强,不过相对抹茶雪糕,熔茶既茶味盲霸道好多,牛奶既甜味相对无就凸出,喜好茶道既朋友值得一试!!
至于栗子,虽然唔太大粒,但都好甜呢,可以弥补番焙茶唔够甜既味道
同样地红豆同栗子发挥同一个功效,只系口感冇栗子既硬!
至于蕨饼,又系赖生被宠爱既另一个证据,对于烟韧野,赖生系好钟意食既,深知此道既屈小姐就投其所好,叫左烟韧既蕨饼比赖生食,满足满足!!
#千祈唔好睇小女性既甜品胃
#被受宠爱既证据