好耐无去过旅行喇!之前喺社交平台见啲朋友去锦田当去咗旅行,我呢个元朗人住咁近反而无去过锦田玩。今日终于有机会去伪旅行,拣咗间装修非常有特色嘅日式Cafe!我同朋友好彩都算早到,有得坐榻榻米特式位😁 系门面系见唔到架!就咁睇menu,食物以轻食、吐司为主。我地叫左Open Toast 和牛吐司($124)、黑松露蟹肉沾酱配吐司($108)、Dutch Baby Pancake - 柠檬蛋黄酱($78)饮品就叫咗一杯Dirty($48)同热既马嬲揻铁观音($68)餐厅职员仲好贴心咁帮我哋将甜品pancake后上😉🦀黑松露蟹肉沾酱配吐司($108)首先上菜系冻食既沾酱吐司本身就咁睇样,差啲唔知系自己点既,仲傻傻地以为有餐包😂吐司系一口bite size,属于硬身偏饼干口感既面包,反而系个Dip一食落口就知系黑松露蟹肉!沾酱有好香嘅黑松露味,仲有满满嘅蟹肉,食落口啖啖肉,食晒所有吐司后仲有酱净,我地都用匙羹笔埋啲酱黎食,个酱比佢100分🐮Open Toast 和牛吐司($124)吐司份量正常,个洋葱汁配火箭菜好夹,亦衬到个和牛。和牛煮得相当好,中间既肉仲系粉红色,重牛味。成个吐司好出色,都知自

就咁睇menu,食物以轻食、吐司为主。

餐厅职员仲好贴心咁帮我哋将甜品pancake后上😉

🦀黑松露蟹肉沾酱配吐司($108)
首先上菜系冻食既沾酱吐司
本身就咁睇样,差啲唔知系自己点既,仲傻傻地以为有餐包😂

🐮Open Toast 和牛吐司($124)
吐司份量正常,个洋葱汁配火箭菜好夹,亦衬到个和牛。
和牛煮得相当好,中间既肉仲系粉红色,重牛味。成个吐司好出色,都知自己只系俾得百几蚊,但如果有多几块牛就好喇🤪
和牛吐司

🍋 Dutch Baby Pancake - 柠檬蛋黄酱($78)
咁多款pancake,我哋觉得柠檬蛋黄酱系出边比较难见,所以拣嚟一试。
职员帮我哋后上,系因为pancake系热嘅,配上雪糕,如果一早上咗菜雪糕就会溶晒。
甜品甜得来有少少酸味,好开胃。两个女仔食左上面既吐司其实已有啲饱肚,如果甜品仲要系又甜又面粉就有机会会食济,反而佢酸酸甜甜咁样,成为今餐一个好好既Ending👍🏻
柠檬蛋黄酱Baby pancake

☕️Dirty($48)
我朋友叫咗杯Dirty,佢系咖啡控,就略嫌奶多咗啲,唔够佢提神。但我唔好咖啡,是饮咗一啖,反而钟意佢奶味重。

🐒马嬲揻铁观音($68)
呢套茶具好有诚意。佢安排咗一壶热水、一个装有茶叶嘅茶壶、一杯用嚟装茶嘅量杯同一个茶杯。
第一眼望落去,心谂使唔使咁多杯咁有仪式感呀?
饮落先明白个用心。
首先装热水个胡系比较保温嘅,咁啲热水先keep到系热嘅。
而如果只有一个茶壶,啲茶就有机会浸泡太耐,变得太浓。而家多咗量杯,就可以将泡好嘅茶先倒落量杯,要饮就再倒落杯仔。
而如果用一个大啲嘅茶壶,一次过泡太多茶,啲水又会好快冻咗。
所以咁样一套四件茶具配置系啱啱好。
而杯茶好清香,反覆冲泡几次后都仲有味。绝对值返个价钱。

而餐厅有一个和式后院俾大家打卡用。我哋好彩早到先可以坐喺望到后院嘅榻榻米位置,坐喺𠮶度食饭真系好似去咗外国旅行咁。

到我哋食完出去,已经见到餐厅full晒。如果又想打到卡、又想食好西,真系要早啲到啊!
2022-04-06
和牛吐司