2020-05-21 281 浏览
餐厅位于茂林街,呢一条隐蔽嘅细街距离弥敦道只系数十步之遥,绝对旺中带静。胡椒烤饼,嗌完嘢食之后侍应就会即刻摆低一份胡椒烤饼,系每枱免费奉送嘅前菜,烤饼系薄脆嘅,口感类似薄版嘅 Nachos,味道偏咸而胡椒味未算十分突出,但系连奉送嘅前菜都有两个酱汁跟埋真系相当有诚意,深色𠮶个酱带微辣,喺类似菜脯嘅物体里面竟然揾到一啲细嘅莲藕片,都几好食;绿色𠮶个就系 classic 嘅薄荷酱,同烤饼最夹。Garlic naan 蒜蓉薄饼,薄饼口感烟靭,散发住摄人嘅蒜蓉味,烘烤嘅火候亦都控制得相当之好,一整块都有微微嘅焦脆。Chicken Tikka 印式烤鸡块,Chicken Tikka 系源于南亚一带嘅传统菜 Tandoori Chicken 演变而嚟嘅,Tikka 呢个字指嘅系一块一块嘅意思,将鸡肉去皮去骨切块,先用印度香料腌一段时间,然后串起放入烤炉里面烤,最后伴住生菜、生洋葱同柠檬一起上枱,上枱嘅时候铁板同鸡块发出激烈嘅咋咋声,切开鸡肉里面系出奇地咁嫩滑,印度香料嘅味道入哂落啲鸡肉入面,系正宗嘅印度风味。Chicken Vindaloo 鲜辣咖喱鸡,喺点菜嘅时候个印度人侍应听到我地本地人嗌呢一

Chicken Vindaloo 鲜辣咖喱鸡,喺点菜嘅时候个印度人侍应听到我地本地人嗌呢一个辣鸡当堂o哂嘴,然后同我地讲呢个鲜辣咖喱鸡系几咁辣,由于同伴侣都好钟意食辣(通常我食谭仔会嗌中辣),所以就抖胆挑战一下呢个辣鸡,跳皮嘅印度侍应上菜嘅时候仲同时放低一句 good luck,佢呢一个举动令我对呢个辣鸡更加期待,即刻不起羮辣汁嚟个近镜,发现个汁有大量磨碎咗嘅辣椒籽已经热汗直冒,一啖入口,咖喱鸡比烤鸡嚟得更加嫩滑,辣椒籽嘅冲击系慢慢渗出嚟𠮶只,我觉得个辣度系介乎谭仔个中辣同小辣之间,绝对辣得过瘾。