築間酸菜魚

朋友知道我钟意食酸菜鱼,佢话铜锣湾新左间来自台湾,全港第一间台式酸菜鱼,所以就特登带我去食。餐牌好多嘢食,朋友发办点左小碟鱼、炸物、甜品同饮品各二。外面有陈皮茶同洛神茶无限添饮,两款茶都可以帮助消化,几好。椒盐鸡软骨:刚炸起,好香口。呢度鸡软骨用左胸部一条长嘅肋骨做软骨,唔同出面一粒粒嘅鸡软骨,比平日食开果D更加有口感。浪子盐酥鸡:用7种特制香料腌超过8个钟,食落脆口,热辣辣,椒盐味道香。嘉义砂锅鱼:小嘅份量都几好㖞,一个人都可以食得晒。鱼先用沙茶酱、猪油、辣豆瓣、洋葱同香菇等配料爆炒再煮,呢个系鲈鱼,口感厚实,秘制沙茶酱辣辣地,煮得入味,几好。总长酸菜鱼:酸菜鱼系乌鲤,肉质鲜嫩,连汤底都有鲜味。里面有酸菜、芽菜、木耳、腐竹同宽粉,整体酸酸辣辣,味道刚好,开胃,越食越想食。红豆仙草:甜品是自家制,仙草配红豆又几夹,甜甜地。冬瓜黑糖奶冻:奶冻口感好似豆腐花咁滑,但有质感,配冬瓜黑糖又几好㖞。冬瓜柠檬茶:味道正常,甜甜地有柠檬味。暴走波奶茶:奶系用左炼奶,所以会比平日果d偏甜少少,另外里面珍珠系寒天黎架,几特别。
餐牌好多嘢食,朋友发办点左小碟鱼、炸物、甜品同饮品各二。
外面有陈皮茶同洛神茶无限添饮,两款茶都可以帮助消化,几好。

红豆仙草:甜品是自家制,仙草配红豆又几夹,甜甜地。
冬瓜柠檬茶:味道正常,甜甜地有柠檬味。

2024-03-15