2018-01-11 438 浏览
半年前左右,听到呢间东京嚟嘅炸鸡店会喺香港落脚,大少一直疯狂咁叫我同佢去试吓,但系我咁怕逼人又点会想喺呢一啲时候去试呢!终于,今日得闲,就自己走咗嚟呢一间分店度试一试佢!一坐低,店员送上冻水,真系好日本呀,寒天饮雪水!睇一睇个Menu ,其实都系真系炸鸡炸鸡同埋炸鸡。当然要试一试佢嘅招牌定食啦!我就叫咗呢一款 - Karayama定食 ,佢有三件四件同五件炸鸡之分,我就叫咗四件嚟试吓。呢个定食除咗炸鸡之外,有少少椰菜丝伴喺碟边,另外仲有一啲酱汁,面豉汤同埋白饭!先讲讲炸鸡,咬落去好脆,炸粉一啲都唔厚!其实我好怕咁热气,我都已经等左2分钟先至食,点知咬落去嘅时候都依然系好热好热,入面啲汁流出嚟几乎辣亲我个嘴啊有时候食炸鸡,好怕过分调味,食完渴到咩咁,但呢度嘅味道啱啱好。佢有提供一啲芝麻酱俾你去捞个椰菜丝食,食完炸鸡配一口椰菜丝感觉都冇咁热气啊!随餐有三款酱汁,分别系秘制芝麻蒜蓉酱,果香盐味酱,时令滋味酱。我最钟意嘅系个芝麻蒜蓉酱,好香,配个炸鸡食好夹!可惜嘅就系啲酱略为小家咗少少,如果比多啲就好喇,唔使悭住食。另外,面豉汤都唔错啊!热辣辣,肯定唔系整定哂放喺度!味道亦都好够,好饱都要清咗
终于,今日得闲,就自己走咗嚟呢一间分店度试一试佢!

Karayama定食(梅)

另外,面豉汤都唔错啊!热辣辣,肯定唔系整定哂放喺度!味道亦都好够,好饱都要清咗佢呀!

2018-01-10
午餐
Karayama定食(梅)