2017-09-14
年头生日嘅时候安排左黎chef stage食晚饭,当日𠮶餐我同男朋友都好满意,事隔左好几个月我地再黎呢度,食物嘅质素整体依然有水准,果然不让人失望。平日晚上客人都不少,餐厅位于19楼,其实预先订枱,能够坐到窗边位置,景色都确实不错,不过我地决定得比较迟,只能坐近门口位置。可能想营造浪漫啲嘅气氛,所以餐厅灯光稍暗,影出黎嘅相就真系一般。不过驻场有人唱歌,都几有气氛,而且仲会唱生日歌,见在场有几对情侣应该系庆祝生日,都几开心。餐牌选择不少,定价同一般西餐厅无异,有海鲜拼盘、沙律、头盘、汤;主菜有海鲜、扒类、焗饭、意粉、精选小食等。冬荫西班牙烟猪腩沙律 $138我地仲记得上次黎系食吞拿鱼腩沙律,依然有深刻印象,因为真系好好食,今次我地试左另一款沙律。其实做法都好相似,烟猪腩切成条状,份量都几多,轻轻烧过,食落唔油唔腻,好香口,因为烟过,唔可以叫做嫩腍,但一啲都唔老唔鞋。沙律菜就普通货色,但里面仲有唔少芒果肉,好香甜,成个配搭好清新。当然唔少得有啲爆珠 (平时饮台式饮品会加𠮶种),其实口感不俗。但亮点系冬荫酱汁,微微香辣,配落烟猪腩,开胃好味艾迪乳鸽 $98呢度嘅特别之处就系有唔少谂唔到嘅菜式
冬荫西班牙烟猪腩沙律 $138
但亮点系冬荫酱汁,微微香辣,配落烟猪腩,开胃好味
艾迪乳鸽 $98
呢度嘅特别之处就系有唔少谂唔到嘅菜式,呢道以大厨名字为名嘅乳鸽都几出色,乳鸽腌制过,入口嫩腍而且入味。
松露煮法国原粒蘑菇 $118
呢款煮磨菇系上次都有点过,因为觉得味道好唔错,所以今次都有再食的。
识我都知我钟意食菇,原粒磨菇唔会煮到腍bat bat,咬落菇仔非常juicy
松露味香,但唔会抢风头,加上香草,配上几片肠,咸咸香香,配合磨菇一齐食,味道一流。
蟹肉白汁海鲜大会(鲜鱼、鲍鱼、带子、鲜虾、鲜蚬)$288
呢道海鲜大会虽然卖相唔系话十分之靓,但味道却十分之好。一份有齐鱼同几款海鲜,啱哂贪心嘅我地
鲍鱼一只,入口嫩腍无比,因为面头嘅蟹籽又多一重口感,好味
主角鲜鱼肉份量大方,已经起骨,方便我呢啲唔系太识吐骨嘅人。鱼肉鲜嫩,混合酱汁食,配搭得宜,鱼皮都煎到非常香脆,我地食唔停口
里面仲有一粒带子,好大粒,而且入口爽甜;蚬肉都几大粒,涨卜卜,不过略咸。
伴碟有大量蔬菜同芋泥,两个人分享,大满足!
蒜香牛肉扁意粉 $ 188
意粉唔会太腍太硬,份量适中。食落有少少汁,唔会好干身,亦唔会过份creamy,因为用蒜头煮成,所以食落都会咸咸地。牛肉煮得嫩腍
整体黎讲,呢度嘅食物依然有水准,而且定价合理,以上已经食到非常饱,如果人多能够再试多几款食物更好,我地两个都觉得好满意,有机会仲想黎试试另一招牌慢煮牛肉眼呢!服务方面比起上次黎都有所改善~
餐牌: