2012-06-30
本牛唔系好食得辣, 不过就爱好冬阴公汤, 因为我钟意酸辣同埋佢既重香料既感觉。可惜一个好既冬阴公汤, 至少都要去真系煮开泰式野既店先正, 通常一般茶餐厅既冬阴公汤, 都系随随便便整到酸辣就当系冬阴公汤, 有时候食完真系会有啲失望。。。有一次行路去远啲既巴士站搭车回家, 顺路食晚餐, 呢个时候就比我见到呢间店了彩茵美味屋系一间外卖店, 所以并不设坐位, 主要系以泰式食物为主, 另外有一些常见的泰式食品如泰式鸡脚等等。今次我都叫左个泰式冬阴公四宝河, 因为呢个系我觉得几抵食又啱我钟意饮冬阴公汤既人又多料既好选择。四宝河内用料都唔小, 有鱼蛋, 鱼片, 牛丸同扎肉, 另外仲有爽口既生菜相伴, 食家可以一次试到唔同既口感。因为系有冬阴公汤底, 四宝都好够味。冬阴公汤底并无常见的大虾, 菇, 香茅等等众多材料在当中, 只有净冬阴公汤, 因为佢地系河粉同丸等等东西在碗中排放好之后再系大锅不断滚紧既冬阴公汤中加上去的, 所以并没有那些材料。 饮起来口感并不比外面泰式专卖店差, 酸度适中, 很开胃, 至于辣既方面我就叫小小辣,我就啱啱好, 食唔到辣既人可以一试。仲带有小小其他冬阴公汤所有既香草味,我个
有一次行路去远啲既巴士站搭车回家, 顺路食晚餐, 呢个时候就比我见到呢间店了 彩茵美味屋系一间外卖店, 所以并不设坐位, 主要系以泰式食物为主, 另外有一些常见的泰式食品如泰式鸡脚等等。
今次我都叫左个泰式冬阴公四宝河, 因为呢个系我觉得几抵食又啱我钟意饮冬阴公汤既人又多料既好选择。 四宝河内用料都唔小, 有鱼蛋, 鱼片, 牛丸同扎肉, 另外仲有爽口既生菜相伴, 食家可以一次试到唔同既口感。因为系有冬阴公汤底, 四宝都好够味。
冬阴公汤底并无常见的大虾, 菇, 香茅等等众多材料在当中, 只有净冬阴公汤, 因为佢地系河粉同丸等等东西在碗中排放好之后再系大锅不断滚紧既冬阴公汤中加上去的, 所以并没有那些材料。 饮起来口感并不比外面泰式专卖店差, 酸度适中, 很开胃, 至于辣既方面我就叫小小辣,我就啱啱好, 食唔到辣既人可以一试。仲带有小小其他冬阴公汤所有既香草味,我个人对于呢个汤底就好满意啦。
河粉食过几次都系麻麻地既项目, 唔系一团粘住, 就系泡涨了没有河粉既爽口感,系美中不足既地方。
环境方面, 佢系外卖店所以没得评分, 不过外面望去都算干净, 买野食都算放心
价钱算是超值, 碗并不是我们常见用来装粥的那些细碗,而是相中的大碗,装满的汤, 丰富既材料,呢个价钱真的是抵食。
如果你系新蒲岗返工又想食冬阴公汤河, 推介你去一试, 应该唔会令你失望
题外话/补充资料:
请留意时间, 早上他们只会卖炒粉面之类简单早餐, 冬阴公类汤河类是中午开始才有, 小心“摸门钉”哦!