2022-12-19
呢间大人气台湾店终于有机会黎试一试!!人气果然爆高,未到开门时间已经排左一条长龙,好彩可以第一轮入坐率先入去食 .爆葱卤肉饭配溏心蛋完全满足以爱葱既我!!青葱份量超满足.咬落爽脆带住青葱甜味配上卤肉后减轻左少少油腻感,食落无咁腻.卤肉半肥半瘦肉,入口软绵又带肉嚼劲,入口充满阵阵猪肉脂香,唔算过油腻.卤肉汁超入味,甘香中带点麻辣香,好惹味.底下既珍珠米粒粒分明饱满,索晒卤肉汁精华.虽然溏心蛋既蛋黄未算好溏心,但味道卤得入味又带蛋香.红烧牛肉面牛肉面汤底浓郁唔会过油腻,牛汤底牛香浓得黎唔会过浊.牛展软腍入味得黎有嚼口.面条弹牙挂汤,浸左一阵汤后都唔会变糊口.汤底再配搭酸菜减低油腻感.盐酥鸡好有惊喜!!一试爱上.第一啖咬落好酥脆,感觉唔油腻之余内里既鸡肉好juicy!咬开一半仲流出肉汁.味道咸香又带九层塔独特香味.香肠蛋饼暂时系我系香港食过最好味既蛋饼,蛋饼外层极香脆而且内里一层层既油酥饼松化,层次分明.蛋饼充满蛋香外亦带油酥香,配上香肠台湾香整个配更有层次感.大红袍珍珠奶茶茶底够醇香,珍珠Q弹烟韧,冰过一阵后都唔会变硬.白桃乌龙茶白桃味清香,配上乌龙茶好解腻.
爆葱卤肉饭配溏心蛋
红烧牛肉面
盐酥鸡
香肠蛋饼
大红袍珍珠奶茶
茶底够醇香,珍珠Q弹烟韧,冰过一阵后都唔会变硬.
白桃乌龙茶
白桃味清香,配上乌龙茶好解腻.