2020-03-14 700 浏览
成日听深井烧鹅呢个名 一路都好想去试下 耐何佢真系有啲远🙊一路都无机会 直至我上次同中同去行元荃古道终于第一次去左深井😂😂但系佢地话行完山无cap食烧鹅😭😭所以最后都系无食到 伤心💔不过比我发现尖沙咀原来有间餐厅系佢地既第三代开既 我终于有机会试下深井既烧鹅😍😍😍·深井烧鹅(下庄)$190见唔见到佢个烧鹅个光泽感😍😍一上枱系完全好似发光咁 真系超靓 佢个皮系真系烧得好脆 中间冇好多脂肪 而且下庄有烧鹅髀😈真系啖啖肉🤤🤤食落大满足·叉烧烧腩双拼$138佢个叉烧又系超好食 🤤🤤佢个调味做得好好 而且个叉烧系真系半肥瘦 每一旧咬落去肉质都好好 我自己超钟意😍相对黎讲个烧腩仔就无咁惊艳啦 因为佢个皮无超脆 唔知系咪因为少啲人食呢🤔·豉油王灼鹅肠$128呢一个系𠮶度既staff推介我地食嘅招牌🤩🤩佢啲鹅肠食落个口感真系好爽口 而且佢清洁得好干净 真系几唔错 不过我自己就觉得佢个调味单调左少少🙊我会钟意个口感丰富啲 但系我男朋友就话佢觉得个调味刚刚好 话如果多啲调味会ruin左个菜 所以都系睇大家自己嘅口味😂·鲜菠萝咕噜肉$98呢一个我又系劲钟意 佢个咕噜肉系即刻炸出黎 一上枱嘅时候热辣辣 而且每
深井烧鹅(下庄)$190
深井烧鹅(下庄)

叉烧烧腩双拼$138
豉油王灼鹅肠$128
鲜菠萝咕噜肉$98
鲜菠萝咕噜肉

呢一个我又系劲钟意 佢个咕噜肉系即刻炸出黎 一上枱嘅时候热辣辣 而且每一粒都系包住晒啲酱汁 劲好食😋之后佢个合桃都系啱啱炸起既 劲bok bok脆 但系就油左少少 但系真系超有诚意🤤
松露鲮鱼球$108
松露鲮鱼球

呢一个见网上面好多人推介 所以我哋都跟风嗌左 果然真系好好食🤤佢个鲮鱼完全唔会腥 而且佢系真系手打 劲弹牙 之后中间一咬开系会有啲爆浆嘅松露酱 口感真系几正😈
怀旧炸鲜奶$88
怀旧炸鲜奶

呢一个我都超推介 佢系真系外脆内软 一咬落去啲牛奶系劲smooth 而且系真系有一食入口就溶开嘅感觉🥰佢出边又唔会炸到好厚粉咁样 系真系一个出乎意料几高质嘅小甜品😍😍😍
#rbyeat
#rby港式
#rby湾仔
📍尖沙咀亚士厘道37号九龙中心地下C号舖
红豆沙桃胶
深井烧鹅(下庄)
鲜菠萝咕噜肉
松露鲮鱼球