2024-11-10
通常食开Fine Dining都系西式为主,食韩式嘅都系第一次,位于铜锣湾嘅💛OOULI💛佢哋有九道菜嘅tasting Menu $1490/1,可以一次过试晒佢哋嘅菜式,首先九道菜分别有🍣头盘:海苔,刺身,韩国橡子果冻同埋鳕鱼籽三文治,佢哋每一道菜卖相都非常精致😍,刺身方面有韩国左口鱼,酱油虾同埋酱油三文鱼🍣,超新鲜,口感一流🤤,三文鱼嘅油脂分布均匀,入口即溶,热酱油虾系韩国必食之一,弹牙之余都超入味👍🏻,另外一款果冻卖相好似朵花咁,佢本身系冇咩味,所以需要另外加调味,口感就好似韩国冷面咁,食落去较爽口,另外比较特别嘅系鳕鱼籽三文治,佢嘅外层系炸到香脆嘅豆腐紫菜,以里面就包住鳕鱼,味道唔错😋🍴小点:之后上菜嘅就系釜山鲍鱼,韩式参鸡汤烩饭同埋韩牛蚬肉粥,佢哋烹调嘅鲍鱼并唔系重口味嘅,而系海鲜清汤烤制而成嘅釜山鲍鱼,食落非常清淡😌,突显出鲍鱼嘅鲜味,鲍鱼爽口得来唔会靭,值得一赞👍🏻,而佢哋嘅粥品都相当丰富,食落好棉,馅料都多,都系比较清淡嘅一款,最后嘅一款鸡汤烩饭就有啲噱头,首先摆盘非常精致,一啖过就可以食晒😅,佢另外有个香水樽,当上菜嘅时候会帮你喷落饭上面,里面系人参鸡汤,不过我觉得唔
🍴小点:之后上菜嘅就系釜山鲍鱼,韩式参鸡汤烩饭同埋韩牛蚬肉粥,佢哋烹调嘅鲍鱼并唔系重口味嘅,而系海鲜清汤烤制而成嘅釜山鲍鱼,食落非常清淡😌,突显出鲍鱼嘅鲜味,鲍鱼爽口得来唔会靭,值得一赞👍🏻,而佢哋嘅粥品都相当丰富,食落好棉,馅料都多,都系比较清淡嘅一款,最后嘅一款鸡汤烩饭就有啲噱头,首先摆盘非常精致,一啖过就可以食晒😅,佢另外有个香水樽,当上菜嘅时候会帮你喷落饭上面,里面系人参鸡汤,不过我觉得唔系太特别,味道真系有啲淡,同埋份量真系少得可怜😩
主菜:
🐮烤韩国顶级1++韩牛 (+$180) :我哋加钱就试吓呢一款韩牛,伴碟几精致,有三件,份量有啲少😅,不过味道方面系唔错,无论肉质同口感食得出系高质嘅韩牛嚟🤤,牛味重,熟度刚刚好,食落较嫩👏🏻👏🏻
🐟烤釜山鳗鱼 :另外呢款釜山鳗鱼面层烤到微微焦脆,肉质比较弹牙同厚身👍🏻,再配有薯蓉同韩式酱料,味道都几夹,不过份量都系有啲少😅
最后配以珍珠石锅饭同埋甜品年糕窝夫,个石锅饭系有啲失望,佢除咗前端有啲噱头嘢睇吓之外,净系配咗五款伴菜同鳗鱼汤😅,唔知系我哋成唔惯定点,其实咁样就好似白饭捞酱油咁,如果以呢个价钱食呢一道菜就相当唔抵😩,甜品嘅年糕窝夫系几烟靭唔错,睇得出佢系即叫即整,食嘅时候都系热辣辣,不过个份量都系超少😅,整体嚟讲虽然系九道菜,基本上男士方面就未必会够饱😅😅