2018-12-29
1970 浏览
向来对食日本野都有一份喜好既我,今日去咗位于元朗有极大名气既鮨文试一下佢地既omakase师傅发板。一去到坐低后师傅比我地第一样食嘅就系豉油淮山同萝卜渍物,两样嘢食可以先清淡下我哋味觉,让之后食嘅嘢可以更加细味品尝。食完渍物之后第一样就系尝试佢哋嘅黑松露茶碗蒸,呢个茶碗蒸里面有带子、松茸菌,而且更有名贵嘅金箔味道浓郁充满黑松露香气。食完茶碗蒸之后,开始食嘅就系刺身五点,第一款刺身就系松川鲽,师傅用岩盐和青柠汁令鱼身件更加清新,而背部就用火灸去逼出油份释出更多油香!第二味刺身就系狮鱼,狮鱼其实就系偏大80 cm以上嘅野生油甘鱼,经过网烧更能带出鱼香。食完刺身之后师傅安排另一味由鱼内脏做成的菜式‘白纸’,白纸系由雪鱼内脏所造成配上葱、萝卜蓉和酸汁一齐食经过火灸味道香滑浓厚。跟住呢一味就系我最喜爱的一味𩠌菜‘香箱蟹盖’,蟹盖系由福井县松业蟹先拆肉后再加上蟹子和蟹膏所砌成嘅蟹盖系食前再加上由蟹煮成嘅浓汤汁非常野未!食完松叶蟹之后我哋就食咗由九州白象拔丰所整成嘅寿司!象拔蚌新鲜爽口弹牙系一等靓食材。然之后我哋就食咗安康鱼干同埋鲈鱼,鲈鱼配上京都萝卜同白面鼓酱,鱼肉配上白面鼓香味,毫无遗和感!之后
之后我哋更食咗北海道北寄贝、昆布渍金木鲷和针鱼寿司,三款寿司师傅都特别用精巧既刀功将刺身切成细致花纹,放上由北海道七星米加新泻米所差成嘅寿司食用更添口感!
最后我哋更试咗鮨文最出名嘅海胆杯!师傅分别利用两种不同的海胆,如白海胆和马粪海胆再加上牡丹虾整成丰富嘅海胆杯两样海胆分别有唔同味道味道甜美浓郁!
海胆背后本来已经好饱但师傅利用紫苏和千本渍、大葱制成手卷,紫苏嘅味道加上千本渍的甜酸味中和了本身饱嘅感觉,呢味手卷就如有画龙点睛既感觉!
最后师傅更附上有静刚蜜瓜配上威士忌,清甜嘅蜜瓜配上浓郁酒香为晚饭画上一个完美的句号!