2024-08-31
🐻👨🏽放假难得去接🐻👩🏻收工,决定系街食埋饭先返归,🐻👩🏻话成日食日本菜食到闷,身为好老公当然要做啲野,揾左呢间系海之恋商场既ÔDELICE,地点就脚之余又有格调。🐻赶系食饭人潮前来到餐厅,唔使等位就可以入座,真幸运。餐厅主打法国菜式,绝对满足到🐻👩🏻既要求,佢既dinner set仲好实惠,餐汤前菜加主菜都系$538。🐻今日餐汤系甘笋汤配上小法棍,入口味道清新同啖啖甘笋蓉,加上法棍既脆口,刚刚好挑起食欲。🐻来到法式餐厅当然要点法国田螺,螺肉口感软糯,牛油香配合香草橄榄油,鲜味得来唔会油腻。再来一个法式点心拼盘,一上枱就感到好满足,每款点心味道口感都大不同,有冷有热好有特色,个人最喜好法式小萝卜配肉酱,好特别。🐻主菜我哋叫左两份牛扒,因为🐻👩🏻呻左想食肉好多日。阿根廷安格斯牛脊肉五成熟,每嚼一下肉味就渗出来,熟度刚刚好,口感软淋,加上鸭肝砵酒酱更惹味,伴碟既烧薯粒都好出色,真系锦上添花。阿根廷安格斯肉眼牛排,都系五成熟,口感上无咁软淋,但系啖啖肉,对爱食肉既🐻👩🏻来讲真系大满足。