2023-01-12
朋友知我一直都想试616,又钟意食烧肉,就话带我出城黎试吓唔系拾下拾下嘅616一入餐厅店员就同我地介绍一下啲牛,见到有只A4 黒毛和牛热成牛哩只系出面比较少见,不过我地今次无叫到,另外凡惠顾所为清酒果酒720ML都有8折优惠Menu上面都有几款set,不过我地最后决定散叫几样想试嘅自家制冰话梅小蕃茄 $48好开胃嘅饭前小食,酸酸甜甜,有话梅味野菌蟹肉茶碗蒸 $28/ 1好足料,有大量蟹肉、榣柱丝,另外仲有樱花虾、金菇、肉丝⋯好鲜味A5三角肉刺身 $128刺身加左柚子同葱(但我本身唔系点食葱就自己走咗),入口即溶,仲有淡淡嘅柚子味澳洲和牛牛肋条(汁烧)$108原条将2边烧到焦香,然后剪开再烧埋中间,加上生菜包住食可减轻油腻嘅感觉黑毛和牛特选牛小排(盐烧)$188好靓嘅雪花纹,油花分布均匀,丰富嘅油脂,入口即溶,食完一块之后就仲想再食落去黑毛和牛友三角肉$168系牛内腿肉下面嘅一大块球状肉,呈三角形,属稀有部位,加埋蛋浆食,令牛肉更滑澳洲和牛牛腹肉(汁烧)$108相比哩个油脂无咁多,但分布都均匀,而且肉味比较浓,又唔会鞋口烧鸟盛合 $98分别有鸡髀肉、鸡肾、鸡颈肉,鸡颈肉就比较少见,好爽口
Menu上面都有几款set,不过我地最后决定散叫几样想试嘅
自家制冰话梅小蕃茄 $48
好开胃嘅饭前小食,酸酸甜甜,有话梅味
野菌蟹肉茶碗蒸 $28/ 1
A5三角肉刺身 $128
澳洲和牛牛肋条(汁烧)$108
黑毛和牛特选牛小排(盐烧)$188
黑毛和牛友三角肉$168
澳洲和牛牛腹肉(汁烧)$108
烧鸟盛合 $98
分别有鸡髀肉、鸡肾、鸡颈肉,鸡颈肉就比较少见,好爽口
黑豚腩西京烧 $88
一层肥膏一层肉,烧到个边有少少焦就最好食,好香口
狮子王饭卷 $88
最上层系薄切鳗鱼、木鱼丝加沙律酱,中间包住牛肉、芝士同青瓜,有几种唔同嘅口感
柚子雪葩 free
最后免费送上,味道清新,食完无咁油腻,帮助消化
总括嚟讲,店员友善,见到我地除左外套,上菜收野速度都快,时不时都会帮我地加菜
酱料方面除咗一般有嘅岩盐同烧肉汁,重有一款苹果汁,哩只汁我觉得唔错
环境方面,天花板有好多樱花同日式嘅灯,地方唔算好大,有3张卡位,同5张普通座位
食物方面今次食哩几样野样样都好味,有机会都会再嚟食过