2023-10-17
午餐都需要仪式感,做嘢做到无晒心机,同朋友去食个高质嘅午餐,去一间饱览维港美景嘅餐厅;一间品尝法式美味嘅餐厅;一间一洗閙市烦嚣嘅法国餐厅。🎉前菜1. 栗子菇松露汤好浓郁嘅蘑菇加黑松露汤,质地creamy,仲有少少蘑菇肉可以食到,重点可以食到一片片完整嘅黑松露,层次境界立即提升。2.吞拿鱼他他配牛油果樱桃萝卜及芥末豉油用嘅系吞拿鱼粒唔系吞拿鱼蓉,明显感觉到鱼嘅鲜味!再加上牛油果配芥末豉油,感觉很新鲜,很特别。🎉主菜1. 油封鸭腿配根芹、椰菜花红酒汁油封鸭腿系法国菜中好有特色嘅菜式,油封鸭源自于法国传统料理保存食材所使用的方式,藉由油脂把肉类完全包覆,隔绝空气以达到保存的功效。所以吃下去软可口且不油腻。根芹同椰菜花打成蓉作伴碟,入口清新,能够解除鸭油嘅腻,我个人很喜欢。2. 美国顶级西冷扒配红葱泥香辣牛油将辣牛油薄薄涂喺牛扒上面,已经闻到香味,牛肉肉质松软,牛肉味极为浓郁,上碟能够闻到很香的碳烤味。我点嘅熟度系 5成熟,完全无血腥味,能让人大快朵颐。🎉甜品1. 焦糖柠檬挞配柠檬雪葩脆脆焦糖面下面包住酸酸甜甜嘅柠檬酱,一切开柠檬酱立即流出,视觉效果满分,配上柠檬雪葩由里到内100%都系柠檬。
🎉前菜
2. 美国顶级西冷扒配红葱泥香辣牛油
🎉甜品
1. 焦糖柠檬挞配柠檬雪葩
2. 反烤苹果挞配酸奶油焦糖酱
第一次食呢个苹果批,个批底系用好薄嘅酥皮制造而成,有好香嘅肉桂味,香甜得嚟又清新嘅苹果味,大家可以试下。