2024-04-29
熟悉我地既朋友都知我地好钟意台湾野食,因为平靓正!虽然香港食台湾野一定比台湾贵,但性价比都比食其他野高😆因为夜晚放工做完成日野好肚饿,加上见到menu好多野都唔贵,所以我地两个人都叫左几样野食。药炖排骨($108)台式药炖排骨汤每次去都会饮,呢间个汤底我地觉得药材味好够,而且考虑到唔系好多人接受到药材甘苦味既汤,所以加入左杞子令汤头带有甜味,好正。😳排骨都炖得好够时间,所以一咬就骨肉分离,都好入味。😋而跟汤仲有一碗卤肉饭,调味唔错,猪肉都有少少肥肉,连埋汁可以完美同饭结合,好味到系咁爬饭。🤤牛肉沙威玛($38):虽然台湾夜市成日见沙威玛,但呢样中东菜我地都系第一次食🤔牛肉肉味浓,牛肉烧完之后夹埋其他材料,包括煎蛋、芝士、生菜、酱汁等,成个feel好似食中东牛肉包。但佢嘅皮塔饼皮变咗牛奶排包,有淡淡的奶味同甜味,识落冇咁干身之余,味道层次更加升级!$38大大份,我地都一致觉得呢个系必食!九层塔蛋饼($32):芝士蛋饼最主要系拉丝,而呢度绝对做到!蛋饼上配上烧汁都几特别。香港地$32食到足料蛋饼已经无得输,睇下张相啲粟米咇晒出嚟🤣抹荼鲜奶($24):男小编唔钟意抹茶竟然大赞呢杯好cream
排骨都炖得好够时间,所以一咬就骨肉分离,都好入味。😋
牛肉沙威玛($38):
虽然台湾夜市成日见沙威玛,但呢样中东菜我地都系第一次食🤔
$38大大份,我地都一致觉得呢个系必食!
九层塔蛋饼($32):
芝士蛋饼最主要系拉丝,而呢度绝对做到!
蛋饼上配上烧汁都几特别。
抹荼鲜奶($24):
男小编唔钟意抹茶竟然大赞呢杯好creamy,鲜奶甜味适中,没有掩盖抹茶嘅甘甜味。
豆浆($13):
甜甜的豆浆但豆味都几浓郁~
总结:我地两个人一共食左$215,但呢个价钱我地已经食左几样野加两杯野饮,仲要超级饱肚。而且每一样我地都比好高分,虽然地点唔近,我地谂唔系葵芳人好少会特登入黎食,但有预感我地会为左再食呢间而再黎。