2019-01-19
新一年新开始比自己既目标系要慢活一点,因为上年工作实在太累,系时候要俾自己身体同精神relax一下!讲到「慢活」就谂起之前食过Amina,心瘾又起,马上叫老公打去订台今次我地拣左 8 COURSE TASTING MENU1st Course - 自家制面包自家制面包共四款,分别有墨鱼汁包、提子包、软包同法国包,面包好软熟,微热,配以香薰牛油,味道几特别!餐上小品餐上小品有巴马火腿,配上餐前饮品!我真系好钟意呢杯餐前饮品,非常特别!上面既系青苹果味既泡沫,下面系木瓜汁,味道清新又醒胃!2nd Course - 烟熏北海道八爪鱼店员上菜时会先用盖盖住,之后系我地面前打开个盖!一打开个盖,烟熏缓缓渗出,效果非常之靓师傅整得好精致啊,卖相好吸引!北海道八爪鱼口感非常爽口,周围包住佢既系鱼子、青瓜粒、仲有巨峰提子!底既白色汁,其实系马令而成!(马令即用蛋白和糖打成),味道带甜,用黎配烟熏左既八爪鱼甜甜地好好味!3rd Course - 龙莴卷兔鞍好老实讲,真真真系未食过兔肉,本身真系有少少抗拒,不过人一世物一世,一于试下啦!原来兔肉既肉质好似鸡肉咁,配上绿色既香草酱同埋红色既洛神花酱,味道清新
今次我地拣左 8 COURSE TASTING MENU
1st Course - 自家制面包
自家制面包
餐上小品
餐上小品
2nd Course - 烟熏北海道八爪鱼
烟熏北海道八爪鱼
一打开个盖,烟熏缓缓渗出,效果非常之靓
烟熏北海道八爪鱼
3rd Course - 龙莴卷兔鞍
龙莴卷兔鞍
原来兔肉既肉质好似鸡肉咁,配上绿色既香草酱同埋红色既洛神花酱,味道清新,带点酸甜,个汁配得几好,黑色果三款其实系墨汁脆片,唔止卖相靓,仲好好味!
4th Course -法式牛清汤
6th Course - 黑松露有机温泉蛋
黑松露有机温泉蛋
7th Course -芭乐雪葩
芭乐雪葩
番石榴雪巴好酸,感觉非常清新,刚好可以去掉刚才既浓浓味道,而且口感软绵绵,真系唔错!旁边仲配有石榴子,甜甜地,配搭得非常好!
8th Course - 西班牙伊比利亚猪柳
西班牙伊比利亚猪柳
食完主菜,终于到甜品喇!
焦糖脆脆配上绿茶雪榚
最后仲有小点
最后最后,叹返杯茶先
Overall,餐厅食物质素保持得好好,服务亦都好好,每道菜都会给我地讲解!
令客人感受到每道菜既配搭都好有心思,唔止睇得,味道配搭都系非常好,令我地非常满意,我最喜欢呢家餐厅系因为总会俾到我惊喜,好期待下次再黎啊!
走时先见到原来餐厅系2018年大众好评商户