2013-12-24
依家想随时随地饮杯香式丝袜奶茶和食件西多士就会去茶餐厅和连锁快餐店,而阿婆同阿妈个年代就会去茶厅/冰室。 分别在于以后者了一份人情味,当时嘅茶厅/冰室好少有分店甚至连锁型式经营,每间店都主力照顾附近同区嘅住客和上班人士,客源也非常固定。食物即叫既做,店员能清楚记得每位客人习惯和囗味,而顾客都比较长情惯性帮趁同一间店舖,为的不只一杯奶茶而系闲话家常,感情浓厚。豪华旧舖和新舖位于同一条街只有数步之隔,旧舖保持过往旧貌没有刻意改造成新舖装修阵设,主要系老街坊和换间的士师机来打趸聊天。而新舖坐落于被保育而番新过的建筑物地舖,石砖墙、木枱木凳营做出怀旧感觉,专程到访的新客、一家大小的街坊和旧客都有。 无详细研究两舖嘅餐牌,睇嚟差唔喇。 嚟茶厅好处就系唔洗研究餐牌而心里有数要order嘅食物同饮品,也可提出个人喜好如飞沙走奶、多士飞边等都系其中有趣嘅香港文化,外地人好难明白。 知道豪华开咗新舖所以星期日专程去食个早餐,叫晒最喜爱嘅食物。奶酱多-多士必叫嚟茶厅走唔乜,喜欢传统厚度多于时兴嘅厚多士,不过觉得奶酱少咗D, 够晒松脆。煎蛋火腿出前一丁-煎蛋颇似阿妈煮法煎到底面脆卜卜香囗而蛋黄半凝结,而火腿
无详细研究两舖嘅餐牌,睇嚟差唔喇。 嚟茶厅好处就系唔洗研究餐牌而心里有数要order嘅食物同饮品,也可提出个人喜好如飞沙走奶、多士飞边等都系其中有趣嘅香港文化,外地人好难明白。 知道豪华开咗新舖所以星期日专程去食个早餐,叫晒最喜爱嘅食物。 奶酱多-多士必叫嚟茶厅走唔乜,喜欢传统厚度多于时兴嘅厚多士,不过觉得奶酱少咗D, 够晒松脆。 煎蛋火腿出前一丁-煎蛋颇似阿妈煮法煎到底面脆卜卜香囗而蛋黄半凝结,而火腿切丝无成片上。配埋麻油食好好味。 餐蛋冶-从相片睇唔洗讲都知烘得刚好啦,方包系正常厚度㓥开一半,所以烘过嘅面饱就紧加脆囗,餐肉煎得好透两面都焦黄好味,不过炒蛋就唔多打开槐面包至睇到。 热奶茶-奶茶够茶香和滑囗,不过就唔够热。
整齐觉得面同奶茶送到卓上时唔够热无烟出,如果做起即时送上就perfect喇。
题外话/补充资料:
门口有几个泊车表位,可以试吓你彩数。