2010-10-08
家中各人都系猪腰猪润 fans,听朋友讲湾仔开左间专食猪内脏既茶餐厅;见妈咪平时喺厨房清洁 d 内脏咁辛苦,上个月就屈左老豆请我地黎试下。 地方好光猛,唔算污糟,但又唔可以话好干净,中规中矩啦。格局同一般茶餐厅无异,分卡位同散枱,餐具收埋喺枱下面个柜桶,方便兼悭位。当问及推广紧既晚市"黄星星私房餐"时,哥哥仔话餐厅后半可以摆张十几人用既大枱开私人party,老豆已经约好左佢班老友下个月一齐去试添。唔知系咪落大雨既关系,店内既顾客只有我地三个人。哥哥仔都算有耐性,完全冇催促我地叫𩠌。哗,出食物既速度快过打针,张枱好快就满哂,哥哥仔重好有心机地帮我地排得整整齐齐(见图),咁好既服务态度真系令小弟有少少吃惊。 水晶鸡:$38碟;正确名称唔系好记得,不过简单黎讲系口水鸡走辣。我地好惊讶,因为做得好食过好多酒楼。少肥之外,连鸡胸肉都唔干唔嚡重好嫩滑,真系有d功夫仔。个豉油教到甜咸适中,少辣,正。惊讶推介一。 杏汁猪肺汤:$38碗;个人第一个反应系茶餐厅既汤洗唔洗咁贵呀?不过食评们大力推荐,唔试好似唔系好比面,所以都叫左碗三个人分 。冇错个汤系好滑好甜,不过就好似唔系好够猪肺味。要赞既系猪肺洗得非
杏汁猪肺汤:$38碗;个人第一个反应系茶餐厅既汤洗唔洗咁贵呀?不过食评们大力推荐,唔试好似唔系好比面,所以都叫左碗三个人分 。冇错个汤系好滑好甜,不过就好似唔系好够猪肺味。要赞既系猪肺洗得非常干净,口感系从未食过咁软绵绵,又一惊喜!用杏汁既技巧亦确实胜过陆羽,因为陆羽既汤中重有杏粉,好多时会黐住个口同埋个喉咙,而信得过既就系完全冇渣,所以先可以做到咁滑。咁多功夫同咁足料,$38碗都应该既,惊喜推介二。
白汋正宗黄沙乳猪润:$55碟;好多猪润唔好食既原因系因为太薄,过熟,同太粉。信得过既猪润既厚度刚刚好,只系有少少过熟,同好轻微既粉。其实已经做到非常好,不过因为自己食过更好既,所以挑剔左,比较起上黎硬系重差少少。
白汋猪仔蝴蝶腩:$55碟;牛腩就食得多,小弟都系第一次食猪仔蝴蝶腩,觉得好硬好靱,完全唔掂挡。比较之下,都系食返牛腩好d。"信得过"顿时变左"信九成"。
白汋猪腰:$60碟;虽然爽口,但系奇押无比,妈妈话此乃啤水唔够之过,整猪腰既大忌,更是机本功,所以大家都觉得系超级失败之材,"信九成"即降级做"信七成"。
白汋爽滑靓粉肠:$55碟;粉肠层数卷得唔够多,所以好单薄,口感唔得爽,比妈妈做𠮶d差好远,而且味道有少少押,"信七成"最终跌成"信六成"。
元贝云吞米粉:$38碗;爸爸话未食过元贝云吞依个组合,所以一定要叫黎试。唔讲真系好难食出元贝/瑶柱既味道,只系觉得云吞同汤底都好鲜甜;米粉腍中带少少弹牙,几唔错既。
喺茶餐厅食个午餐埋单要过三百,好似贵左唔只少少bor。
后记:
1) 虽然大家都话信得过冇味精,不过我同妈妈都食到口干脸红(我地二人对味精之反应),要叫两支$8既樽装汔水黎解解。有人话可能我地对佢地只豉油敏感bor。
2) 揸车既朋友会好开心,谢斐道好多停车场,包保有位;最正既系"信得过"既斜对面重有个代客泊车既停车场,$25/hr。