2010-10-11 66 浏览
一行五人到达位于阁楼嘅鹿鸣春,已经一点几但系餐厅内仲系人山人海。侍应话点心十二点左右经已售罄,连最后一只驰名烧鸡都比人捷足先登,唉。。。好失望,好彩部长醒目,见倒我哋个样好沮丧,即刻过嚟告知点心虽然唔再推出嚟卖但系可以即叫即做。 素鹅 (Grade: 3/5)富层次感嘅腐皮,包住红萝卜条、冬菇等嘅馅料,非常美味,如果可以加多D冬菇仲会更好。 蚂蚁上树 (Grade: 4.5/5)滑蛋炒得恰度好处,香气四溢嘅生抽味,好香口,再配合木耳、肉丝、小白菜等材料,将一道本来好普通嘅菜式,变得好吸引。 酱爆鸡丁 (Grade: 4/5)呢道酱爆鸡丁,跟其他川菜馆嘅唔同,味道虽然浓但系唔会一味靠辣,加上走过油所以特别香脆,正! 三丝煨面 (Grade: 3.5/5)三丝系鸡丝、海参丝同火腿丝,面条口感都几弹牙,有D似幼细版嘅乌冬。 小笼包 (Grade: 2.5/5)小笼包嘅皮唔够薄,汤唔够浓又唔够多,比起正宗上海舖如金满庭嘅始终有D距离。差不多一年多未有嚟帮衬,想唔到依然无令大家失望。水准得以保持,相信系一班老主雇通力合作,难怪餐厅多年来经得起考验,仍然系城中少见纥立不倒嘅老店。

素鹅 (Grade: 3/5)

蚂蚁上树 (Grade: 4.5/5)

酱爆鸡丁 (Grade: 4/5)

三丝煨面 (Grade: 3.5/5)

小笼包 (Grade: 2.5/5)

餐厅环境
海哲