2014-02-27 830 浏览
除咗病以外,有时我同老婆都想清淡少少,就会想起嚟食粥。晌美孚区卖粥嘅铺头唔多,之前试过一次内街「味味佳小厨粥面店」嘅生滚黄蟮田鸡粥,觉得麻麻哋,所以,其后都多数帮衬海皇粥店。价钱合理,质素稳定,又正正晌地铁口,故此,次次嚟都见唔少街坊、生客帮衬 。 南瓜粟米肉碎粥 $19大大碗橙黄色南瓜粥底,还算绵滑,几香南瓜味,加有少少粟米粒同瘦肉球,瘦肉球 ?无错,真喺瘦肉球,唔喺肉碎,可见厨房做得几俹簁,因为依个错体版南瓜粟米肉碎粥咁样,先至打算写番篇食评纪念佢 。 菜干排骨粥 $20暗绿色嘅菜干排骨粥,粥底水准当然唔会太大落差,不过,嫌佢菜干少,粥底欠咗啲菜干香味 ,而排骨亦都较为缩水,细粒肉少。 蒸萝卜糕 $13 见佢墙上广告牌话蒸萝卜糕配料增加30%,尽管点一客试试。我哋都较少晌海皇食萝卜糕,对上一次食都唔知几时嘅事,所以,佢话配料增加30%,其实都无得比较。只可以话,件蒸萝卜糕颇香萝卜味,内里好多一丝丝萝卜丝,几清甜,夹杂少少虾米,基本嚟讲,蘸点甜豉油嚟食,味道唔错。清清淡淡又一餐,只希望下次啲「肉碎」做得认真啲啫!
南瓜粟米肉碎粥 $19
南瓜粟米肉碎粥
南瓜粟米肉碎粥
菜干排骨粥 $20
,而排骨亦都较为缩水,细粒肉少。
菜干排骨粥
菜干排骨粥
蒸萝卜糕 $13

蒸萝卜糕
蒸萝卜糕
清清淡淡又一餐,只希望下次啲「肉碎」做得认真啲啫!