2018-09-18
今日冇乜人返工,衬「山竹」未走仲系3号波,预o岩2点几呢个钟数,今次终于俾我试到传说中既「食神叉烧」喇!店舖不大,一入到黎伙记有礼地招呼,见墙上「食神叉烧」个霓虹光管招牌好抢FO又怀旧,装潢系有点刻意地道感,最正当然系七大武器之首既折凳啦。我地两个人黎Lunch,本人望餐牌只一秒,毫不犹豫咁拣左【黯然销魂饭】,同事拣左【玫瑰叉烧饭】。【黯然销魂饭】喺电影中几乎系人间最高美食,当然令人期待。不过电影同现实始终系唔同,呢碗饭证明左呢点。一个【黯然销魂饭】套餐包一碗叉烧蛋饭(有三条菜心伴碟),一碗汤及一碟酱汁。饭听说系东北米夹杂日本米,但口感同寻常泰国米相差不远,米饭中沟左极少量类似五谷米,质感比正常五谷米来得软身点,但份量极少,唔知加黎做唛;太阳蛋亦正常过正常,系有少少脆边;至于主角中既主角,叉烧色靓不会太人造Feel,一碗只几片薄切,刚好切到「真‧半肥瘦」(半边系瘦肉半边脂肪),瘦肉半边好干身下,所以一定要连肥肉个半一啖咁咬,感觉就完全唔同,肥油既油香弥补左肉味既不足,而叉烧外面果层亦几乎不见焦㶶,整体只是合格。不过加分点喺个秘制酱汁度!咸鲜参半,味道好特别,将叉烧既质素提升左一个Gra
店舖不大,一入到黎伙记有礼地招呼,见墙上「食神叉烧」个霓虹光管招牌好抢FO又怀旧,装潢系有点刻意地道感,最正当然系七大武器之首既折凳啦。 我地两个人黎Lunch,本人望餐牌只一秒,毫不犹豫咁拣左【黯然销魂饭】,同事拣左【玫瑰叉烧饭】。
如果没有期望就唔会失望。我承认期望过高,唔知系戴师父冇将真传悉数授徒,定系本身功力只是如此?明明系有心做好既,希望下次来到会有改进吧。