2024-01-19 872 浏览
女友小熊话想食上海菜,首选太子沪小馆,但沪小馆食过几次,想发掘吓其他好味上海菜,上网系太子掘到哩间醉江南,于是去掘吓睇吓掘到D咩出嚟.一推门,店舖环境不大,全院坐满不过三十人,如果多过四个人嚟帮衬相信比较麻烦要等等位,枱櫈有点历史,间店舖都有D历史,墙身挂上一幅爱新觉罗题字就知,当然我唔知系咪真迹啦,只知道墙身镜面都好污糟吓....环境一般但𩠌菜好味先最重要嘛.板上写上18蚊冲油酥饼,应该系葱油酥饼嘛,点再一客,另加酸辣汤,小笼包,饺子,猪扒担担面走辣,葱油海哲皮.优点:1, 我要求小笼包够热够辣咀,咬开爆汁,皮无穿,馅料足, Size 唔会太细粒偷工减料,醉江南嘅小笼包达标.2, 担担面汤底浓郁虽然花生味唔强但都食得出,面身少少弹牙口感较冧,满意.3, 最正葱油海哲皮,爽脆又入味份量足,推介!缺点:1, 虽说食物最重要,但环境真系一般般啰.... 感觉店舖细细污污糟糟.....2, 担担面嘅烤猪扒好奇怪,第一咬入口外脆内软,但好快冻就变硬,猪扒份量少薄依依.3, 饺子好似唔系煎,系放落个炸炉油炸,口感肥腻.4, 冲油酥饼真系冲油,超强油益味!5, 酸辣汤味道唔得平均,辣味过重.6,

环境一般但𩠌菜好味先最重要嘛.

优点:

3, 最正葱油海哲皮,爽脆又入味份量足,推介!

缺点:

3, 饺子好似唔系煎,系放落个炸炉油炸,口感肥腻.

4, 冲油酥饼真系冲油,超强油益味!

5, 酸辣汤味道唔得平均,辣味过重.

6, 服务一般般,对面枱点小笼包先但系我地迟嚟先上岸,我地点酸辣汤又漏单.

小熊食得唔满意,话去沪小馆好过,所以俾唔到高分.
  • 葱油海哲皮