2022-10-16 197 浏览
昨天想过一个漫活weekend,睇咗网上review.就同老公一齐去试下呢间餐厅。睇番安心出行,2:09pm 我哋已经到达餐厅。大约2:20pm,负责携带位的guest relationship officer 外藉女员工帮我哋下单,同时叫左1个starter,1个main。随后,我哋再叫左2杯野饮,当时系1位香港男职员帮我哋落单,仲话我叫的饮品无左种材料叫我再拣过,其后男职员表示自己记错。由于过程中我哋有wtsapp朋友 和自拍,所以都大约揾得番啲时间点。大约2:25pm, Starter和饮品好快就到左。但问题就开始出现我哋由2:30pm等到3:20pm 先俾main我哋。3:00pm左右老公开始向1位外籍女侍应查询,女侍应回覆 会向厨房了解,叫我哋再等等,并表示由于猪手要用炭炉烧,但佢地只有1个,而且有埋大group客人,所以我哋只可以等。期后,老公再和全场唯一一位香港男职员(manager)追问,男经理回覆,已向厨房追单,叫我哋再等。当时我哋表明已经等咗好耐,其实系咪出现左咩问题?男职员只系再攞多一碟餐前小食-脆饼,叫我哋肚饿食住先。问题系,点解落单的职员无提过要等好耐?男职员
昨天想过一个漫活weekend,
睇咗网上review.
就同老公一齐去试下呢间餐厅。
睇番安心出行,2:09pm 我哋已经到达餐厅。

大约2:25pm, Starter和饮品好快就到左。
但问题就开始出现
我哋由2:30pm等到3:20pm 先俾main我哋。
3:00pm左右老公开始向1位外籍女侍应查询,

男职员只系再攞多一碟餐前小食-脆饼,叫我哋肚饿食住先。
问题系,点解落单的职员无提过要等好耐?
男职员表示佢负责落单的枱号,佢都会提示。
整个对话中,佢态度非常恶劣,表现出唔系佢的问题,亦表示佢无野可以做到,而且佢话佢黎左3日,呢间餐厅系比较慢,我哋只可以等。

我以为自己依家系无俾钱求佢俾野食,男职员其后叫负责落单的女职员过黎了解。 虽然系同样的对话内容,但呢位外藉女职员明显地比香港男经理专业好多,佢会理解番我地的问题-其实由始至终我哋只系想问 点解落左单成45分钟都无野食😅。 而唔系反而仲要受员工气。女职员其后有再offer请我哋饮杯野、和食dessert,老公叫左杯咖啡,我就无再叫,因为我哋唔系为左想要著数,所以先投诉。

虽然明白可能系餐厅设备所限,但其实员工的态度,应对方法系咪可以再专业、有礼貌、合理一点?
如果某啲菜式的等候需时,落单时系咪可以提醒一下客人,等客人有心理准备?

最后,如果你有好多时间,唔介意受气的话,你可以试下呢间餐厅。

但我哋就唔会再去了。