2023-09-25
啱啱去完一趟远行返嚟,都喺觉得香港食嘢选择多,质素又高,价钱又相对划算,所以,趁今晚约咗表哥出嚟聚一聚,食饭之余,顺便俾啲手信佢,更加食番餐好嘅。在网上搜寻就揾到呢间主打泰式加西式嘅楼上餐厅「茴香」,加上见佢有唔少好评,觉得喺稳阵之选。 餐厅位于17楼全层,门面好有田园感,入到里面感觉又截然不同,好有一种法式小馆嘅感觉,装修清雅,墙身加咗啲大玻璃镜,增加空间感,此外,餐厅尾有少少户外位,不过是晚好爆吓,就唔方便出去影相。 先讲讲主餐牌嘅散点菜式,十类包括前菜、手制薄饼、意大利面、意大利饭、海鲜主菜、肉类主菜,以及多款伴菜。 当然拣佢哋嘅半自助晚市套餐计落就会抵啲,而个套餐玩法分三道菜$368、四道菜$438、五道菜$498,包括精选沙律吧、餐汤、前菜、主菜、甜品,却唔包饮品,视乎你拣几多道菜嚟定价,但需留意一点,拣选部分菜式喺要额外加钱嘅。 精选沙律吧先介绍过沙律吧,就设晌餐厅嘅正中央,话就话沙律吧,其实都有好几款冷盘食物。沙律类就包括有本地有机沙律菜、茴香鸡肉羽衣甘蓝、红菜头香橙沙律,仲有多款新鲜生果,另一边水吧位前面仲有啲红腰豆、黑橄榄、粟米粒、面包粒,以及四款酱汁,如乳酪香橙汁、
先介绍过沙律吧,就设晌餐厅嘅正中央,话就话沙律吧,其实都有好几款冷盘食物。沙律类就包括有本地有机沙律菜、茴香鸡肉羽衣甘蓝、红菜头香橙沙律,仲有多款新鲜生果,另一边水吧位前面仲有啲红腰豆、黑橄榄、粟米粒、面包粒,以及四款酱汁,如乳酪香橙汁、蜜糖芥末籽沙律酱……等等。 小弟就一向喜欢以沙律打头阵,开开胃纳。的确几款沙律菜都好新鲜,沙律菜咬落十分爽脆,啲红菜头又青甜,搭埋啲生果,以及乳酪香橙汁,真喺越食越开胃。 跟住就介绍下沙律吧嘅冷盘食物,包括有芝士盘(蓝芝士、芳堤娜芝士、布里芝士)、加拿大雪场蟹脚、莎乐美肠、三文鱼脆脆、溏心蛋。所以,单喺全个自助沙律吧嘅食物,都已经有啲睇头。 都喺样样都拣少少嚟试,试过好食先再添都未迟。试过之后,又真喺值得翻兜,雪场蟹脚好鲜甜,几款芝士又各有韵味,配啲果干,味道更有个性,仲有只溏心蛋做得好有水准,蛋黄香浓。 是日餐汤
大大碗南瓜忌廉汤,仲配上一小件蒜蓉包,虽然南瓜汤唔系咩特别嘢,不过,做出嚟嘅质感好唔错,几滑溜,兼且南瓜味极为突出,好香甜。
表哥就真喺识拣,拣呢个椰子鸡汤,呢个汤喺有侍应即场将清鸡汤倒落碟中,汤色清而不浊,佢话饮落鸡味意外地咁香浓,还带点点椰子清香,
却一点油腻都无,呢个就喺法式清汤嘅卖点,利用蛋白吸走啲油份,喺功夫兼心机嘢!
前菜拣个小食拼盘,真喺无拣错,因为呢个拼盘根本上就喺二人份,包括有烧猪颈肉、墨鱼饼、香茅鸡翼、薯丝虾、春卷同虾片。整体嚟讲,炸得甘香不油腻,猪颈肉烧得爽口,墨鱼饼好弹牙,绝对唔喺沟粉货色,鸡翼腌得入味,香茅味突出,薯丝虾亦好有特色,沾上泰式甜酸酱,更具泰式风味。
食泰国野,前菜嘅泰式生虾喺代表菜式,不过表哥就话今次唔喺咁敢食生嘢,所以拣咗香煎蟹饼。切开一睇就知蟹饼真材实料,一梳梳蟹肉,而食落蟹味浓郁、鲜甜,而沙律加咗柚子汁,味道更清新。 香煎鹅肝黑松露鸡卷
主菜类我哋都拣咗两款唔使加钱嘅菜式,先分享呢个鸡卷,其实都有少少功夫,将鸡肉卷住鹅肝并加入黑松露酱,再将外层煎香,咬落外皮甘香脆口,而鸡肉几嫩滑,中间嘅鹅肝及黑松露,令到整体味道更丰富,仲伴有少少炒蘑菇、烤薯、BB 芦笋,都令到呢道主菜生色不少。 阿根廷红虾扁意粉配青柠红虾他他
表哥未食过咩红虾,所以,一于点嚟俾佢试试,呢道意大利面卖相都好精致,比起一啲高级西餐厅一啲都唔失礼,唔单只有煎香咗嘅阿根廷红虾
,更做咗少少红虾他他,可以讲系「一鸡两食」。红虾本身嘅虾味好鲜甜浓郁,而且又够爽口,质素已经赢在起跑线,扁意粉煮得啱啱好,入口好有咬口,再者,沾满晒加入虾膏所做嘅酱汁,丰腴芳香,并带微微辣劲,有少少刺激感,值得推荐。