2016-11-15 3605 浏览
想系香港食海鲜, 除左酒楼大排档之外, 太和有间私房菜一样出色. 山长水远入到新界区就系为左卢爸爸.店铺不大, 早于几天前已经book好星期日既饭局, 6:30pm准时到达, 店铺内已坐满,门口亦有客人等位. 向职员查询booking时竟然话无我既booking!! 非常震惊, 落完booking后一天职员亦有打电话给我确认!幸好, 当晚不算太full, 职员已立即安排下一张台比我地三个人见到餐牌样样都想点, 最后点了五样扇贝即叫即蒸, 真系大过只碗, 扇贝新鲜弹牙, 粉丝唔干,捞埋蒜容一齐食极美味胡椒炒蟹以为系干身, 原来加入大量洋葱芫茜煮, 洋葱煮到好淋, 吸晒胡椒味, 用黎送饭一流, 蟹size大只,时间煮得岩岩好, 甜美多蟹肉, 越食胡椒味越出又不会盖过蟹肉既鲜美满满既蟹膏鲜橙色, 连蟹盖两侧都有今日时蔬系油麦菜, 菜都煮得好出色, 每一条菜都有腐乳沾住招牌炒蚬必点, 标榜所有蚬用人手清洗, 避免有沙, 果然粒粒都咁大只又无沙, 少少辣游水青斑最后出场, 我谂有2-3斤重, 肉质肥美厚实, 蒸既时间刚好, 嫩滑餐牌上提示每道菜供2-3人用, 每道菜份量认真足料.整餐饭唯一美中不

三个人见到餐牌样样都想点, 最后点了五样
蒜香鲜油粉丝蒸扇贝
自家制胡椒炒蟹
满满既蟹膏鲜橙色, 连蟹盖两侧都有
腐乳炒时蔬
今日时蔬系油麦菜, 菜都煮得好出色, 每一条菜都有腐乳沾住
招牌卢爸爸炒蚬
游水青斑

餐牌上提示每道菜供2-3人用, 每道菜份量认真足料.

整餐饭唯一美中不足的是每道菜都比较油, 系未因为绝无味精所以其他调味料重手左?
下次落单一定要叫卢爸爸少D油
2016-11-13