2024-01-03
经朋友介绍去过几次旧舖,今次第一次去铜锣湾新店。最欣赏环境好靓而且地方舒适,2-30人既聚餐都无问题。前菜:水云草,草面豉蚬肉- 第一次试水云草感觉好清新,蚬肉大大粒好新鲜。白子- 一向喜欢食白子,最紧要系唔腥!深海池鱼- 池鱼轻轻网烧过入口即融,配上洋葱同木鱼碎,可以话系前段最有惊喜!沙甸鱼同秋刀鱼- 沙甸鱼轻轻烟熏过,而秋刀鱼就配上杂沙律菜,有菊花、西兰花苗、姜花等等,一啲都唔腥,好食!岩手县大船渡生蚝- 生蚝好肥美,系比较甜既品种。上面有少少酸汁啫喱同金箔,味道层次感好鲜明。矶煮鲍鱼配肝酱- 特制肝酱搭配鲍鱼系第一道令我唔舍得食完既菜色,鲍鱼弹身份量唔小,我觉得系重点菜色之一!慢煮𩽾𩾌鱼肝- 用牛奶浸出黎,面头再洒上七味粉拖罗生死恋- 新鲜炸既紫菜天妇罗夹住中拖同大拖,外脆内软,油脂感满满。相比起就咁食肥美既吞拿鱼,呢款既层次感更加出色,食到入口既罪恶感!烧吞拿鱼鲛- 问师傅先知道原来就系烧呑拿鱼下爬,第一次食系香脆可口,同烧三文鱼系两种唔同既味道。可以话系呢到比较特别既菜色。寿司有𫚕鱼寿司、赤贝寿司、醋鲭鱼寿司、海胆杯、甜虾杯配龙虾膏雪糕。食完寿司之后就系最后一道,可以选择乌冬
前菜:水云草,草面豉蚬肉
- 第一次试水云草感觉好清新,蚬肉大大粒好新鲜。
白子
- 一向喜欢食白子,最紧要系唔腥!
深海池鱼
沙甸鱼同秋刀鱼
岩手县大船渡生蚝
矶煮鲍鱼配肝酱
慢煮𩽾𩾌鱼肝
- 用牛奶浸出黎,面头再洒上七味粉
拖罗生死恋
烧吞拿鱼鲛
食完寿司之后就系最后一道,可以选择乌冬同汤,我拣左乌冬,份量岩岩好,男人食晒成个set都会够饱。
Omakase