2020-01-23
Dr. Fern’s主打Gin酒,但门口非常低调似诊所门口,所以经过置地广场都唔会留意到,不过入到去好多花花草草装饰配上比较柔和昏暗嘅光线成个秘密花园咁,调酒吧后面摆满各款唔同类型嘅gin,包括来自世界各地唔同嘅酒,总共有250种Gin酒及各种材料🍹望落甚至有啲似医馆一格格药材箱。𠮶度service一流,我第一次去帮衬见到menu有啲迷惘然后啲staff自动波过嚟推荐适合我哋口味嘅Gin and tonic,佢哋仲着住医生袍成个医师咁衬晒周遭环境👩🏻⚕️😋点好酒后会送上小食,米饼质感嘅脆片但有少少辣粉,小小辣味非常惹味好食,送酒一流!👓Whitley Neill Quince & Fever Tree Tonic $150Garnish:gin jelly,plum & apple酒味明显重少少如果同果酒𠮶杯相比。有Gin酒做嘅啫喱系底系用返佢个base制成,玩味十足,有一串红色嘅苹果片作装饰。酒少少酸酸地但苹果味唔系真系好出,始终都系酒味出啲。🌟比较钟意叹酒果种感觉嘅人可以尝试叫依杯~评分:7/10👓Nordes Gin & Goldberg Hibicus Tonic $170Ga
🌟比较钟意叹酒果种感觉嘅人可以尝试叫依杯~
评分:7/10
Garnish:green grapes,tea bag,Chinese plum
呢杯来自西班牙嘅gin以葡萄作为base。冇乜酒精味似果酒甜甜地非常容易入口,第一啖饮有啲似梳打嘅感觉。竹签有粒梅不过应该纯粹装饰所以冇乜梅味,底部有几粒青提子而酒都明显带阵提子味,有Gin茶包吊住喺杯边变相饮酒嘅同时会闻到一阵阵Gin茶包嘅茶叶香味,感觉几特别。
🌟唔钟意酒精味比较钟意易入口饮果酒嘅人可以尝试叫依杯~
评分:7/10
虽然价钱少贵,但饮品卖相好精致,Gin酒加了Tonic所以酒精浓度亦没有很高。
环境气氛亦一流,不过人流算多但坐位唔太多,如果冇位可以系调酒吧旁嘅企枱边饮边等位,甚至直接喺企台把酒谈心别具另一番风味。