2018-01-05
今日朋友新屋入伙,去咗佢葵涌附近嘅新居坐吓,倾到晚饭时间,朋友提议落楼下揾吓有咩好嘢食,所以我哋就两支公周围逛一逛。行行吓,我见到有间叫茶记冰室嘅餐厅,印象中好似系其他地方都有去过,朋友话未试过,咁就同佢试试啦!餐厅本身企理干净,有特意装修,睇得出系想有少少怀旧feel果只,特别系地砖所用嘅系怀旧花纹,我之前装修都有谂过用依只砖。入去坐低,服务员即刻同我哋介绍餐牌同招牌菜,佢推荐左个羊腩㷛俾我哋,我亦都见周围好多人都食紧,应该系时令菜嚟,可惜朋友话唔食得羊,所以冇叫到。由于餐牌都好多嘢可以拣,所以我哋都用左成五分钟拣食啲咩!最后问埋服务员心意见,我哋先可以落order,依度都要多谢服务员嘅耐性,因为我同朋友都唔系咁有主见既人黎。先嚟嘅系应该跟小菜送嘅中汤,冬瓜瘦肉汤,可能我同朋友都系唔多汤水果只啦,好快就KO左碗汤。之后等左一阵,第一碟𩠌嚟啦!系芥兰鱿鱼㷛,芥兰嚟讲,炒得好香,食落爽甜,再加上鱿鱼嘅鲜味落去,冇得弹啦!第二样嚟嘅系黄金虾球,睇相就知有几正啦,虾球大大粒,全只包住啲咸蛋嚟炸,唔好食就真系有鬼啦!建议用白饭送,会balance返啲。第三样𩠌系椒盐九肚鱼,食食吓都听到隔离话,
第三样𩠌系椒盐九肚鱼,食食吓都听到隔离话,「后生仔都系比较钟意食煎炸嘢。。」哈!又系㖞,我哋好似唔热气嘅都唔叫,食既时候就好好味,食完之后先至会惊系咪太过热气。冇办法,唯有整返杯冻奶茶,cool down吓先,当然依啲只不过系自我安慰,等自己冇咁guilty嘅藉口黎姐。
总括黎讲,餐厅无论系食物、装修同服务方面都好OK,下次有机会一定再黎。