2017-02-07 1142 浏览
喺香港要食烧鹅,最多人识的系裕记 。就算你未食过,都实识佢个名,因为由细到大睇电视都睇到裕记的广告,黄色的鹅著住绿色围裙的商标。大左开始食唔同地方的烧鹅,今次黎深井,真系要一试佢的味道! 山长水远入到黎,见到餐牌都有好多其他小菜,但梗系要食返烧鹅,要食半只!再加个菜就够喇。但半只烧鹅都有分正常($270)同特大半只($300)。咁我地叫左正常大小就得。烧鹅好快就上,皮脆肉嫩,整体都好出色,果然名不虚传。 首先食左只脾的部份,肉质嫩,仲有肉汁,中间肥膏师傅处理左,唔怕好肥腻。 唯独特的烧鹅肉味唔系好出,同食到胸肉位就有啲鞋喇。另外叫的菜系蟹肉扒西兰花,卖相好靓,亦都好香。有满满的蟹肉丝伴西兰花。蟹肉份量好多,不过直接食蟹肉就淡而无味了。烧鹅卖$270半只都唔系平价,当然会有期望同要求,整体黎讲表现中上,值得回味,但未到一试难忘。
喺香港要食烧鹅,最多人识的系裕记 。

大左开始食唔同地方的烧鹅,今次黎深井,真系要一试佢的味道!

烧鹅好快就上,皮脆肉嫩,整体都好出色,果然名不虚传。

烧鹅半只
濑粉