2015-04-07
系附近熟食中心食完晚饭,打算食埋糖水先散,见甜魔魔开张以来都未试过,所以一行六人,十点半先去等位,当时入面都好Full,以为佢会开台比我地坐外面,但结果都系等左十五分钟,坐铺入面。等位期间,店员都好主动比餐牌我地睇住先,临入去前五分钟到仲想帮我地落单先,但个阵我地未谂好食咩,所以无叫到。到有位个阵,我地都考虑左阵,又问东问西,落单个位小姐都好耐心解答,最后我地叫左五款甜品share。第一款系烧芝麻糊,斋睇卖相好吸引,但其实我地都唔系好食得出面头烧得有少少焦嘅野系乜黎,而且味道一般普通,唔算特别好食,但都算「杰」身,唔会太稀。第二款系金芒豆腐花,芒果都几新鲜,而且甜道岩岩好,又唔酸,份量多,但豆腐花就差D,太冻,而且无乜豆香味,滑的程度尚可,特别在佢唔系平日一片片好薄个种,系一塼塼咁,质感感觉会无平日个D咁幼细。第三、四款有我最中意嘅小丸子,分别系小丸子金露同小丸子雪糕,小丸子略嫌太黐牙,质地似煮太烂嘅无馅汤圆;杨枝金露味道唔错,唔会太酸;雪糕方面拣左云呢嗱曲奇,都好大一球,配新鲜芒果、蜜糖星星,加埋打得几「杰」身芒果酱,好有口感,好好味,。最后就系最无惊喜嘅朱古力雪花冰,雪花冰其实系同
最后就系最无惊喜嘅朱古力雪花冰,雪花冰其实系同区大部份甜品铺都会有,所以有所比较之下,我就觉得呢间无得自己简配料始终失色D,佢本身都系比得两款最普通嘅toppings,朱古力酱亦都好少,加上本身个冰都淡淡地,无乜朱古力味,食得比较浓味嘅我就会觉得唔够味,但口味淡嘅人就应该会接受到。