2024-11-10 516 浏览
最近终于有机会去试下米芝莲一星拉面店,试咗招牌贝汁盐味拉面,真系冇令我失望。首先,汤底系拉面嘅灵魂,贝汁嘅鲜味同盐味完美结合,浓郁之中带住清爽感。每一啖都可以感受到贝类嘅自然甜味,又唔会觉得油腻。而且汤上面加上白松露酱,汤底再加多左层次。拉面弹牙有咬口,能够吸附住啲汤汁,每一啖都充满层次。配料方面,叉烧肉质嫩滑,入口即化,同汤底嘅咸香好夹。半熟蛋嘅蛋黄系流心状,浓郁但唔腻。总括嚟讲,金色不如归嘅贝汁盐味拉面唔单止系味觉享受,仲系一场视觉同嗅觉嘅飨宴。每一个细节都经过精心设计,令人回味无穷。呢次嘅用餐经验令我深刻体会到,拉面唔只系简单嘅面食,而系一种艺术。期待下次再嚟试埋佢其他味道。