2021-03-21 308 浏览
虽然疫情都系反覆唔定,但近排好似好返少少,咁我就约咗朋友去湾仔呢间食地中海嘢食的餐厅到食生日饭, 其实呢间餐厅啲布置都唔错,而且都几幽静及坐得舒适 。 我自己都几like 。因为之前佢请过我食饭,所以今日就好少少请返佢食餐好。 咁我哋叫咗个set dinner里面有8 courses如以下:Crab and Lobster Bisque: 龙虾汤几特别 因为佢夹杂住一啲蟹肉碎同龙虾碎肉, 而且龙虾汤都算几有鲜味,再加埋𠮶啲cream 我觉得唔错不过如果再结少少嘅话我觉得更加好。Tuna Steak: 呢一个系餐前嘅小食 ,吞拿鱼加咗少少芒果salsa, 酸酸地 ,吞拿鱼都有佢嘅鲜味,感觉几特别。 以上高就有少少清菜,令到成碟都更加唯美。Oysters: 芝士焗蚝入面有啲菠菜 感觉几得意同埋最后Oysters都几新鲜,点落啲盐到咸咸哋几好食。Foie Gras: 鹅肝半身煎咗出嚟,卖相都几好 ,而且佢用咗个汁去煎封咗个鹅肝,食落去有几种层次,食完之后你可以点少少个蛋浆,令到鹅肝有唔同嘅食法,不过我几钟意点佢个蛋浆 ,因为无咁油腻。 如果可能加少少snack去食个鹅肝可能会更加好。Seas

Seasonal Clams: 有少少柠檬草,再加上蒜蓉 , 蚬肉都几大只下 ,另外佢加咗柠檬草所以成个感觉几泰式吓, 最大特点就系佢个汁都几creamy。 我忍唔住都饮咗佢个汁, 因为都几似汤汁。

Whole Lobster: 呢个龙虾其实都唔需要点讲嘢,因为佢啖啖肉好有龙虾嘅鲜味, 而且 啲龙虾膏甜, 所以呢一道菜我觉得呢个龙虾系我心中实占一席位,肯定系主角之一,另外下少少沙律菜,令到个龙虾唔系太油腻, 唔系太滞,所以建议食龙虾之余顺道食埋啲菜。

45 days Dry Aged Greater Omaha Striploin: 呢个牛扒其实最大特色就系佢风干咗,好似你食西班牙火腿咁样,不过佢风干得嚟肉仲保持弹性,而且亦都可以锁到佢个肉汁,再加埋佢个cream source,食落去更加有层次,另外不得不提就系佢旁边有小小炒杂菜同一啲菇,系用四川炒法去炒 。 煮法新颖,本人见识了。

最后我同我朋友食埋个甜品就闪人,至于今日个甜品就系心太软同柠檬挞, 其实个心太软都唔错因为我比较钟意食朱古力 ,呢一间餐厅畀我印像都几positive , 同埋个环境都唔错,可以带朋友嚟食生日饭或者系一啲喜庆节日嚟庆祝因为环境唔错。 如果未食过地中海菜嘅朋友可以嚟试下。

• CrabandLobsterBisque