2009-12-21
同男友仔两周年纪念, 本打算食豪点, 但最后想悭悭地平平淡淡过便算了....男友仔提议到chili club. 事关之前食过觉得好好食, 所以十分推介!!去到骆克道, 一带都系night club, chili club就系隐藏于呢堆酒店其中一角, 位置尚算开扬. 而且白色+绿色招牌绝对容易识认!上到餐厅, 幸好时间尚算早, 所以人不算太多, 但以外国人居多. 侍应安排我俩于较偏僻位置, 方便谈情呢! ^^ 先睇menu, 蔬菜类于餐牌内无例明. 其他食物款式都尚算有得选择. 唯一可惜在全个餐牌都无图片, 大家要凭空想象喔! 我俩点了三款菜. 第一道上的系泰式炒饭. 男友仔极力推介. 可选配猪肉, 鸡肉或牛肉. 我俩选了猪肉. 猪肉几入味, 而且好淋. 但略为大件. 炒饭唔算太干身, 味道唔错, 而且好香! 配料方边有红萝卜粒, 洋葱, 蕃茄同青椒等等. 算唔错的一个炒饭, 但如能干身一点更佳!! 份量唔算太多, 两个人岩岩好!第二道上的系蒜蓉炒通菜. 菜炒得好靓, 好绿. 味道不浓不淡, 几岩口味! 食前多点一下汁会更好味!最后系主菜清蒸鲜鱼鲈. 原条鲈鱼放在炉上蒸, 汁有少少酸酸甜
最后系主菜清蒸鲜鱼鲈. 原条鲈鱼放在炉上蒸, 汁有少少酸酸甜甜. 不会太过浓味. 鱼几新鲜, 肉质爽口且滑, 虽然整整一条鱼, 但我俩最后都能将佢KO!
虽然简简单单一餐晚饭, 但非常满足, 满足在于可以食到好味的泰菜, 亦在于同身边的人一齐过左一个甜蜜温馨的一晚