2015-06-10
前几日同fd约去食饭,心血来潮想去食火锅,但系我个fd又话想说韩烧,就索性睇下有冇依一种可以满足我地两种需求既餐厅,点知就比我揾到依间焱锅堂。睇其他人d相既时候其实有d惊会太迫,不过好彩店员帮我地安排左坐执边d卡位,所以都坐得几舒服。我地一坐低就叫左d小食,而我最钟意既就系炸豆腐。豆腐个层皮炸得好松软,豆腐又嫩滑,配上层皮咸咸既味道,真系绝配!我就冇点个酱,但系听我个fd讲,yam d 酱会更加好食(我觉得就见人见智啰,不过一试无妨!)。咁食火锅同韩烧,肉同埋海鲜就一定唔可以唔叫啦。我地就叫左牛肉拼盘同埋二人拼盘。牛肉拼盘有牛有猪,完全满足晒我地两个食肉兽既欲望。虽然系只系簿簿既一片,花纹(肥膏)亦都冇和牛咁平均(咁一分钱,一分货,唔可以expect太多),但系无论系摆入火锅定韩烧都比预期之中好食。咁当然个猪都好食,不过有d人可能觉得片猪可能有少少过肥,但系猪肉不嬲都系肥d(即系有多d肥膏)先会爽口d,所以我觉得都还可以接受。多种类鲜甜丰富既二人拼盘(如图)。我个人就钟意食大虾同带子。大虾好大只,有一个小拳头咁大,虽然冇影到相,但系d虾膏又香又多又好食,值得一试。带子就正常size,不
我地一坐低就叫左d小食,而我最钟意既就系炸豆腐。 豆腐个层皮炸得好松软,豆腐又嫩滑,配上层皮咸咸既味道,真系绝配!我就冇点个酱,但系听我个fd讲,yam d 酱会更加好食(我觉得就见人见智啰,不过一试无妨!)。
咁食火锅同韩烧,肉同埋海鲜就一定唔可以唔叫啦。
我地就叫左牛肉拼盘同埋二人拼盘。 牛肉拼盘有牛有猪,完全满足晒我地两个食肉兽既欲望。
虽然系只系簿簿既一片,花纹(肥膏)亦都冇和牛咁平均(咁一分钱,一分货,唔可以expect太多),但系无论系摆入火锅定韩烧都比预期之中好食。咁当然个猪都好食,不过有d人可能觉得片猪可能有少少过肥,但系猪肉不嬲都系肥d(即系有多d肥膏)先会爽口d,所以我觉得都还可以接受。 多种类鲜甜丰富既二人拼盘(如图)。
我个人就钟意食大虾同带子。
带子就正常size,不过肉质就几爽口,亦都食到佢个鲜味。
鲭鱼都几好食,都几鲜甜geh,不过就小腥,所以我个fd就唔太钟意。
食完主食,就当然到甜品啦!
虽然有d饱,但系人有两个胃架嘛(其中一个装甜食),所以就叫左个日月卷。 因为系d类似用糯米整题 甜品,所以有d济,不过都几好食既。
整体黎讲都尚算满意,美中不足既就系摆炉既位,大多数既火锅或韩烧餐馆都会有一个凹位去摆炉,但系依间就冇,就咁系台上面摆部Gas炉,一黎有d危险,二黎d油劲易弹出黎。
不过,因为野食好食所以都值得推荐!