2023-08-19 143 浏览
今日又系西营盘周围睇吓有啲咩可以食,系水街就发现左一间几特别既舖头,就系「老长沙湘菜馆」;舖内位置阔落,食客络绎不绝,幸好只系等左一阵就可以入去坐低食;叫得湘菜馆就当然系以辣味菜色为主,由于今日只系两个人行街,所以就只系叫左几道常食既小菜黎试一试,分别系:千锅千叶豆腐,串串虾,湖南酱板鸭,手拍青瓜同埋两道甜品红糖糍粑同埋酒酿丸子(2人份量),结果D食物黎到时,就后悔叫得太多了,食物份量足足系4人份!!幸好店员最后都有提供外卖盒俾我地拎走食用,所以先无浪费千锅千叶豆腐食落既口感一流,除左辣味适中,口感亦值得称赞!QQ弹弹!串串虾味道不错,而且系软壳虾,厨师亦处理左虾头部份,基本上可以连壳一齐食用!而湖南酱板鸭就味道浓厚有烟韧嚼劲;最意外既系手拍青瓜,原本以为系开胃菜色,辣度应该较为温和,结果出乎意料之外,愈食愈起劲。幸好最后有两道甜品红糖糍粑同埋酒酿丸子,降降温;糍粑松脆,配埋红糖烟韧可口,另外酒酿丸子除了好食外,亦都令我有少少惊讶,因为2人份量足足系平时其他食店既6人份量。总括而言,下次需要带多2位朋友来试试招牌烤鱼。