2024-06-30 16535 浏览
终于都食到大围小馆原来网上订位都唔系太难尚算轻松咁订到午餐不过就得返1:30好过喺𠮶度等位地方唔大,位置唔多,我去左2次,基本上眼见系冇机会Walk in而且𠮶个位好热,喺𠮶度等位都好辛苦如果唔系食尾场,都好准时要你走第一叉人人必食既名物,$188 得几旧叉烧, 食之前仲觉得有啲贵但其实一嚿超大嚿食咗两次肥瘦有啲不一但就算佢系瘦叉烧,都系好腍(唔系梅)我都系钟意食呢啲梅头叉烧,多个𠮶啲咩黑叉烧,𠮶啲根本就系烧五花肉边边有焦脆,好甜, 每人一两旧就到顶蒜香九肚鱼 $188九肚鱼好大条, 炸得好好, 超酥脆, 但油腻, 炸粉一啲都唔厚超薄, 调味唔算多,唔会好咸蛋黄千层糕 小点以为系烟韧韧嘅糕点, 原来个味系蛋黄包入边嘅味, 好似咸蛋黄蛋糕, 好食!除咗以上三样之外,其他嘢觉得正常发挥,不过不失,不过价钱都合理,普通酒楼价灌汤饺$68价钱都合理,呢一句唔包括灌汤饺呢个好似都系出名嘅嘢可能系出名在于手工???我就觉得冇乜特别, 就系一个放大咗嘅灌汤饺…… 但呢个价钱嘅两三啖就冇咗避风塘萝卜糕、 大口金砖$68两款都系萝卜糕嚟呢度嘅萝卜糕切得好大粒大口金砖好好好好好好厚粉, 外层再包咗咸蛋黄碎
终于都食到大围小馆
原来网上订位都唔系太难
尚算轻松咁订到午餐不过就得返1:30
好过喺𠮶度等位
而且𠮶个位好热,喺𠮶度等位都好辛苦
如果唔系食尾场,都好准时要你走

第一叉

人人必食既名物,$188 得几旧叉烧, 食之前仲觉得有啲贵
但其实一嚿超大嚿
食咗两次肥瘦有啲不一
但就算佢系瘦叉烧,都系好腍(唔系梅)
边边有焦脆,好甜, 每人一两旧就到顶

蒜香九肚鱼 $188

蛋黄千层糕 小点

灌汤饺$68

价钱都合理,呢一句唔包括灌汤饺
呢个好似都系出名嘅嘢
可能系出名在于手工???

避风塘萝卜糕、 大口金砖$68

两款都系萝卜糕嚟
呢度嘅萝卜糕切得好大粒
大口金砖好好好好好好厚粉, 外层再包咗咸蛋黄碎
避风塘款都有加粉炸过,不过薄粉少少
两款都一般般, 萝卜糕正正常常,但两款都炸得有啲油腻有点吸油

蜂巢炸芋角、 虾饺烧卖、 肠粉

呢几款都正常发挥,味道唔错, 除烧卖特别少少佢上面唔系跟虾,而系花菇同吊鱿,吊鱿就靭咗少少

仲有一个名物系流心煎糯米鸡 顶点

煎过嘅糯米鸡,上面仲有一个流心蛋黄
糯米鸡好足料, 虽然佢外层煎过,不过都系微微,冇饭焦效果(仲好,我系唔钟意饭焦)
不过个流心蛋黄同糯米鸡,好似不太夹, 两样都唔难食, 不过一齐食都冇加分

沙翁 大点

真系超大个呀!!! 虽然落单纸话要等一个钟, 但系我哋叫完好快就有, 所以有啲怪食食吓咸嘢食甜嘢
鸡蛋味浓,炸得干身,外层酥脆
好食但系觉得4个人以上先食到,除非会拎番屋企

虽然系名店,但系佢啲职员个个服务都好好!
一定会再去啊,今次个九肚鱼咁好食,下次试晚市,试多啲海鲜类先
  • 第一叉