2024-09-27
印象中好似第3次encore重房啦🤣 🤣 🤣,每次过来我都觉得系物超所值咖!!厨师嘅用心制作,每道菜都有佢嘅故事同特色,呢个系我钟意食omakase嘅原因🥰 🥰 而且重房嘅menu会定期更换,所以每次过来我都好有新鲜感~~深海秋刀鱼新鲜嘅秋刀鱼真系好好味,秋刀系鱼味比较重嘅鱼,加入酸汁可以中和返个感觉烟薰北寄贝轻轻一烧有烟薰味,加上自家制醋啫喱同紫苏花,酸酸地好开胃,仲有花香好清新赤身卷入面有黄萝卜、日本牙葱、芝麻~ 萝卜用少少盐轻轻腌过再出水,做到好脆身嘅口感叽煮鲍鱼用味醂、昆布腌咗2日再煮,就咁食都好香口入味盐烧马友鱼本身已经有少许咸香味,就咁食已经好够味,加少少酸汁可以令鱼嘅味道更突出苏长虾用昆布腌咗一晚,吸走虾身多余水份,令到虾肉弹牙啲平政鱼当季盛产鱼类,只需简单调味再加少许姜蓉就非常鲜味~师傅话佢同油甘鱼好似样~~雪花拖罗位于中吞腩同大吞腩中间嘅部位,油份刚好,鱼味又重棱子鱼皮下油份较重,用火枪烧过层皮,逼出油脂,令鱼味更香,外脆内软,中间加咗柚子胡椒,多咗一份清香吞拿鱼蓉加咗白葱同萝卜碎,入口有种好fresh嘅感觉 北海胆白海胆比马冀海胆更鲜甜,加咗淡雪盐,好有视觉效果,少
深海秋刀鱼
烟薰北寄贝
赤身卷
叽煮鲍鱼
用味醂、昆布腌咗2日再煮,就咁食都好香口入味
盐烧马友
苏长虾
用昆布腌咗一晚,吸走虾身多余水份,令到虾肉弹牙啲
平政鱼
雪花拖罗
位于中吞腩同大吞腩中间嘅部位,油份刚好,鱼味又重
棱子鱼
吞拿鱼蓉
加咗白葱同萝卜碎,入口有种好fresh嘅感觉
北海胆白海胆
比马冀海胆更鲜甜,加咗淡雪盐,好有视觉效果,少少盐味,唔会抢咗海胆鲜甜